Uhićen je osnivač aplikacije Telegram. Tko je on?

Foto: Profimedia

PAVEL Durov, rusko-francuski milijarder, osnivač i izvršni direktor aplikacije za razmjenu poruka Telegram, uhićen je jučer navečer u zračnoj luci Bourget u blizini Pariza. Durov je putovao privatnim zrakoplovom, objavio je TF1 na svojoj internetskoj stranici, dodajući da je nalog za uhićenje u Francuskoj podignut u sklopu preliminarne policijske istrage.

Počeo s forumom za studente

TF1 i BFM rekli su da je istraga usredotočena na nedostatak moderatora na Telegramu i da policija smatra kako ova situacija omogućuje nesputano odvijanje kriminalnih aktivnosti u aplikaciji za razmjenu poruka. Durov će se danas pojaviti pred sudom. 

No, tko je čovjek koji iza jedne od najpopularnijih aplikacija za razmjenu poruka na svijetu?

Pavel Durov rođen je 10. listopada 1984. u Sankt-Peterburgu. 2006. godine diplomirao je englesku filologiju i prevođenje na Filološkom fakultetu Državnog sveučilišta u Sankt-Peterburgu, piše ruski Kommersant.

Dok je studirao na Državnom sveučilištu u Sankt-Peterburgu, stvorio je forum za studente, na temelju kojeg je 2006. pokrenuta društvena mreža VKontakte. Godine 2014. prodao je 12% svog udjela u VKontakteu Ivanu Tavrinu, kojeg je kasnije kupila Mail.ru Grupa.

Sukob s ruskim vlastima

U kolovozu 2013. Pavel Durov je predstavio besplatni Telegram messenger sa zatvorenim kodom, a popularnost aplikacije strahovito je porasla. 39-godišnji Durov napustio je zemlju 2014., godinu dana nakon pokretanja Telegrama, nakon što je odbio udovoljiti vladinim zahtjevima da se oporbenim političarima i skupinama zabrani pristup VKontaktu.

"Nažalost, nemoguće je voditi internetski posao u ovoj zemlji", rekao je tada. Neko vrijeme živio je i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Godine 2021. dobio je francusko državljanstvo, a 2022. državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata. Također ima putovnicu karipske države Svetog Kristofora i Nevisa. U travnju 2022. zamolio je da ga se ne naziva državljaninom Ruske Federacije, već samo "Europljaninom".

"Ruski Mark Zuckerberg"

Forbes trenutno procjenjuje njegovo bogatstvo na 15.5 milijardi dolara, što ga čini 120. najbogatijom osobom na svijetu, a neki ga nazivaju i "ruskim Markom Zuckerbergom".

Durov je objavio da je u prošlosti bio donor sperme i da sada ima više od 100 biološke djece u 12 zemalja svijeta. Nikada nije bio oženjen, prenosi Sky News.

U intervjuu s Tuckerom Carlsonom 2024. godine izjavio je da se nikada nije želio obogatiti, a glavni mu je cilj bio biti slobodan čovjek. Također je rekao da ne želi primati naredbe od bilo koga. Prema riječima Durova, na njegovim računima ima nekoliko stotina milijuna dolara koje uopće ne koristi.

Jedna od najutjecajnijih aplikacija

Aplikacija Telegram postala je najviše utjecajna u Rusiji, Ukrajini i bivšim sovjetskim republikama. Međutim, Rusija je počela blokirati aplikaciju 2018. nakon što je tvrtka odbila postupiti u skladu sa sudskim nalogom da državnim sigurnosnim službama odobri pristup šifriranim porukama svojih korisnika. Takva odluka je izazvala masovne prosvjede u Moskvi i kritike nevladinih organizacija, no nije značajnije narušila popularnost aplikacije.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., Telegram je postao glavni izvor nefiltriranog, a ponekad eksplicitnog i obmanjujućeg sadržaja s obje strane o ratu i politici u pozadini sukoba. Platforma je postala na neki način "virtualnim bojnim poljem". Telegram koji korisnicima omogućuje da izbjegnu službenu kontrolu također je postao jedno od rijetkih mjesta gdje Rusi mogu pristupiti neovisnim vijestima o ratu nakon što je Kremlj povećao ograničenja neovisnih medija nakon invazije na Ukrajinu. 

Aplikacija je među pet najpreuzimanijih u svijetu, kažu u tvrtki. U 2023. prešla je 700 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika, a cilj im je premašiti milijardu u roku od godinu dana.

Međutim, rastuća popularnost aplikacije dovela je do pojačanog nadzora nekoliko europskih zemalja, uključujući Francusku, u pogledu mogućih sigurnosnih problema i problema s kršenjem pravila o privatnim podacima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.