Tko je Vladimira Palfi, Sinčićeva žena koja drma Živim zidom?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ŽIVI ZID jučer je došao na rub raspada. 

Iako je jasno da se u toj stranci već dugo kuha, sukob u vodstvu Živog zida jučer je kulminirao. 

Prvo je presicu održao predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić. Objavio je kako on ide u Europski parlament te kako je suspendirao Branimira Bunjca jer Lukaniću nije htio prepustiti mjesto u Bruxellesu.

Bunjac, kako se čini, nije imao pojma za ovu odluku. Kad smo ga nazvali, zvučao je iznenađeno. "Šta stvarno? Kad je to bilo?" upitao nas je.

Nekoliko sati kasnije na Facebooku se videom oglasio Ivan Pernar, uz Sinčića najprepoznatljiviji živozidaš, i najavio svoj odlazak iz stranke ako dođe do izbacivanja Bunjca. No posebno je zanimljivo to što je Pernar izravno za raskol u stranci prozvao Sinčićevu suprugu i dopredsjednicu Živog zida Vladimiru Palfi. 

To nije prvi put da se upravo Palfi navodi kao osoba koja povlači konce u toj stranci i kao prava vladarica Živog zida. 

Tko je Vladimira Palfi?

Vladimira Palfi, kako je napisala svojedobno na stranicama stranke, odlučila se politički angažirati 2011. Kako je ispričala, priključila se Savezu za promjene (prethodnica Živog zida op.a.), a opisala je i kako je u to vrijeme bila još studentica. 

"U to sam vrijeme završavala Građevinski fakultet i smetalo me novčano opterećenje u kojem sam morala raditi danonoćno da bih pokrila sve svoje obaveze."

Iako se na glasačkim listićima na prošlim parlamentarnim izborima predstavila kao dipl. ing, izvjesno je da Građevinski fakultet ipak nije završila. Novinari su tada o tome pitali Građevinski fakultet u Zagrebu s kojeg su rekli da nisu pronašli osobu s imenom Vladimira Palfi. Na srodnom fakultetu u Osijeku su je se ipak sjetili kao brucošice koja je dodiplomski studij upisala u akademskoj godini 2002./2003., no poručili su kako nakon toga nema upisa daljnjih godina, niti je diplomirala na tom fakultetu.

No to nije bila jedina sumnja u istinitost onoga što je Palfi navodila o svom obrazovanju. 

Predstavljala se da je završila Građevinski fakultet, a nije završila ni gimnaziju?

Navela je naime da je srednju stručnu spremu stekla u gimnaziji u Čakovcu. No jedna od njenih školskih kolegica ispričala je za Globus da je Palfi doista upisala Gimnaziju Josipa Slavenskog, ali da se tamo nije dugo zadržala.

"Gimnazija nije bila za nju. Nije znala na povijesnoj karti pokazati ni gdje je Hrvatska", kazala je i otkrila da je u drugom razredu na kraju godine imala četiri zaključene jedinice i "gomilu izostanaka", pa se "morala prebaciti u građevinsku školu".

Sugovornici Globusa opisali su da je njen pokojni otac podigao kredit za njen studij jer su živjeli skromno, od samo jedne plaće, za koji je jamčila njihova kuma, da bi kredit banka naposljetku morala utjerivati od jamca. A kad je kuma došla pitati Vladimiru i majku kako namjeravaju podmiriti kredit, "to su bile takve scene da je morala intervenirati policija", ispričali su rođaci.

Pernar je upoznao u njenom rodnom mjestu u Međimurju

Ivan Pernar ju je upoznao još 2011., dok je još živjela u Belici u Međimurju gdje je, kako je napisala u autobiografiji na stranačkim stranicama, i rođena i odrasla opisavši to selo kao "jedno malo mjesto u Međimurju". 

Inače, i u počecima Živog zida postojale su glasine o uvredama koje je Palfi navodno upućivala stranačkim kolegama, pa i Sinčiću. No o tome se prvi put otvoreno počelo govoriti kada je stranku napustio Hrvoje Runtić.

Glasine o tome da je Palfi vrijeđala stranačke kolege, među njima i Sinčića, on govorio da je "posebnija od drugih žena"

On je počeo govoriti o, kako je konstatirao, nezakonitom preuzimanju vlasti u stranci, kao i o žutim kuvertama s novcem s tisućama eura koje su pristizale. Negdje u to vrijeme pojavila se i snimka na kojoj se čuje kako Vladimira Palfi vulgarno povišenim tonom vrijeđa Sinčića. 

Sinčić i Palfi ispričali su svojedobno za Gloriju da su se sreli na prosvjedima protiv mjera štednje u listopadu 2012. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Ispričao je kako su prije toga razmijenili 20.000 poruka na Facebooku i da mu je bila prva djevojka, te da je sretan što je odmah našao onu pravu. "Bio sam fasciniran kad sam je vidio uživo. Bila je lijepa. Svidio mi se njezin pogled, kosa, shvatio sam da je Vladimira posebnija od drugih žena", opisao je. U međuvremenu su dobili sina Ksavera. 

U posljednjih nekoliko godina je sve više iskrilo između Palfi i Pernara. Kulminiralo je jučerašnjim Pernarovim istupom u kojem je izravno za raskol u stranci prozvao Palfi. 

Pernar je i branio Palfi

No valja se prisjetiti i Pernarovih istupa u kojima je branio Palfi. U rujnu 2016., nakon što je Palfi odlučila ostati izvan sabora, tako je ustvrdio da ona ima "seljačku crtu koju on nema" i da bi bila "eksploziv u duetu s njim" te da joj je mjesto u saboru. 

"Vladimira Palfi je moja kolegica i najodaniji suradnik koji mi nikada nije okrenuo leđa i u kojeg sam se uvijek mogao pouzdati, sjećam se trenutaka kada bi bila oštra prema meni, budući da sam imao prijateljski odnos prema njoj to me jako pogađalo i svaki put kada bi ju pitao što hoće od mene, rekla bi: 'Odrasti.'

Drugim riječima, shvati da je politika posao u koji ne smiješ unositi emocije, gdje treba razmišljati hladne glave i djelovati kirurški precizno.Od nje sam puno naučio i u zabludi su oni koji ju opisuju samo kao "Sinčićevu ženu" jer je ona puno toga osim Sinčićeve žene. Mjesto joj je u saboru bez obzira na odnos sa Sinčićem i njena odluka da se povuče pod pritiskom okoline je štetna za otpor jer ona predstavlja oštricu otpora, a ne "nježniju polovicu".

Falit će mi jer zna udariti na neprijatelja na način na koji se ja ne usudim, udara direktno i na najprizemnijoj razini za razliku od mene koji znam priču "zamaskirati" i pokušavam ne udarati osobno. Često govorim slikovito kako bi ljude indirektno naveo na zaključak, a ona saspe sve u lice. Ima tu "seljačku crtu" koju ja nemam, a koja bi bila eksploziv u duetu sa mnom", napisao je tada Pernar. 

2016. za Index je rekla da se povlači iz politike

I iz ovog je Pernarovog istupa jasno koliku ulogu u Živom zidu igra Palfi. Danas je Vladimira Palfi u središtu sukoba u toj stranci. No zanimljivo je da je u istom tom rujnu 2016. za Index rekla da se povlači iz politike i da joj je "dosta tih gluposti", misleći na sukobe u Živom zidu. 

"Već sam najavljivala da ću dati ostavku na mjesto supredsjednice Živog zida, jer već neko vrijeme mislim da stranci ne trebaju 4 supredsjednika, međutim iz proceduralnih razloga Ministarstvo uprave nije u mogućnosti riješiti taj predmet, sve dok se na Upravnom sudu ne riješi postupak utvrđivanja tko ima legitimitet vođenja stranke. Naime, taj je postupak još uvijek u tijeku, a poznato je da jedan dio članstva optužuje drugi za lažiranje Skupštine i lažiranje potpisa", rekla je tada za Index. 

Na pitanje znači li to njezino povlačenje iz politike, Palfi odgovara: "Sigurno da da, barem na neko vrijeme, s jedne strane dosta mi je više tih gluposti, s druge imam malu bebu koja je rođena dva mjeseca prerano i s kojom kontinuirano moram odlaziti na vježbe te čitav niz svojih drugih privatnih interesa. Dokad će ta pauza trajati u ovom trenutku ne razmišljam."
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.