Tko je zagrebački mitropolit na čelu SPC-a? Pjevao četničku pjesmu pa se ispričao

Screenshot: YouTube

SVETI arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC-a.

> Zagrebački mitropolit Porfirije je novi srpski patrijarh

Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta prije 16 sati označavajući da je izabran 46. patrijarh srpski, koji na tom mjestu nasljeđuje preminulog patrijarha Irineja, koji je umro u studenome 2020. od posljedica zaraze koronavirusom.

Izbor novog patrijarha SPC-a nije samo važno vjersko pitanje, nego ono za Srbiju ima i veliko političko značenje s obzirom na to da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić do sada umnogome oslanjao na potporu SPC-a, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima kao što su odnosi s Kosovom ili Crnom Gorom. Važne političke odluke donošene su najčešće uz suglasnost Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Irineja, s kojim je Vučić bio u vrlo dobrim odnosima.

Odmah nakon proglašenja, Porfirije je posjetio grob donedavnog patrijarha Irineja u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru i upisao se u Spomen knjigu. 

Čin ustoličenja novog patrijarha SPC-a očekuje se idućih dana u Sabornoj crkvi u Beogradu, a nakon što Sinod SPC-a utvrdi i datum, slijedi i ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji, nekadašnjem duhovnom sjedištu srpskih patrijarha.

Počeci Porfirija Perića u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Izborom za 46. patrijarha Porfirije dolazi na čelo SPC-a kao jedan od suvremenih srpskih duhovnika i intelektualaca. Govori grčki, engleski i njemački, služi se ruskim jezikom, a među suradnicima i u javnosti slovi za osobu umjerenih stajališta koja njeguje osobna prijateljstva sa svećenicima i predstavnicima svih vjerskih zajednica.

Novoizabrani patrijarh srpski Porfirije (Perić) rođen je 22. srpnja 1961. u Bečeju, od oca Radivoja i majke Radojke, svjetovnog imena Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu.

Zamonašen je 1985. godine u manastiru Visoki Dečani od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr. Irineja (Bulovića), uz kojeg je danas bio u apostolskom ždrijebu na Izbornom saboru SPC-a.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986., kada ga je tadašnji episkop raško-prizrenski, a potom patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice rukopoložio u čin jerođakona.

Doktorirao u Ateni, predavač je i humanitarac

Na poslijediplomskim studijima u Ateni boravi od 1986. do 1990., nakon čega biva postavljen za igumana u Kovilju kod Novog Sada, koji, prema službenoj biografiji SPC-a, "postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima". Tu duhovnu i monašku zajednicu po mnogim je ocjenama svojim dolaskom višestruko preporodio i učinio je duhovnom maticom mnogih - mladih, intelektualaca, umjetnika, glumaca, rock glazbenika.

Kao iguman je posebno bio angažiran u liječenju bolesti ovisnosti pa je u manastiru 2005. osnovao terapijsku zajednicu „Zemlja živih“, priznatu kao najuspješniji projekt za liječenje narkomanije. Pod njegovim vodstvom kroz kampove diljem Srbije prošlo je stotine štićenika.

S temom "Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog", doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Sveučilišta u Ateni.

Predavač je na katedri Pastirske psihologije Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, suosnivač udruge građana za resocijalizaciju žrtava destruktivnih vjerskih sekti i kultova, a istodobno i predsjednik Upravnog odbora humanitarne fondacije „Privrednik“, koji stipendira talentirane, a siromašne učenike i studente.

Skupština Srbije ga je, kao predstavnika svih crkava i vjerskih zajednica, 2005. izabrala za člana Vijeća Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Vijeće ga je 2008. izabralo za svog predsjednika. Dao je doprinos pokretanju niza radijskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama.

Imenovanje za zagrebačko-ljubljanskog mitropolita

Na tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskog ustoličen je 13. srpnja 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. 

Uoči preuzimanja dužnosti novi mitropolit Porfirije pozdravio je "sve građane Hrvatske i Slovenije - pravoslavne, katolike i svih drugih vjeroispovijesti, ali i agnostike ili ateiste" te naglasio da dolazi "otvorena srca, s ljubavlju prema svoj braći i sestrama". 

"Iskreno ću raditi na dijalogu sa svim dobronamjernim ljudima u Hrvatskoj, ali u prvom redu ću, razumljivo, voditi brigu za povjerene mi pravoslavne kršćane u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj", kazao je tada Porfirije. 

Porfirije se zauzimao za očuvanje ćirilice kao dijela identiteta Srba u Hrvatskoj te ustvrdio kako su zakoni u Hrvatskoj manje-više dobri, ali je veliki raskorak negdje između onoga što jamči zakon i onog što se provodi u praksi.

Naglasivši kako "razumije bol svih ljudi koji su negdje nekoga izgubili" i njihov "otpor u odnosu na narod iz kojeg dolazi njihova nesreća", mitropolit Porfirije ih ne vidi kao inicijatore borbe protiv ćirilice.

"Potpuno sam siguran da nisu oni inicijatori borbe protiv ćirilice, već da to dolazi izvana, od nekih političkih, bolje reći politikantskih faktora koji manipuliraju bolom ljudi, zlouporabljuju ga, produbljuju ga u praksi, zarad svojih efemernih interesa”, ocijenio je duhovni vođa mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Skandal s pjevanjem četničke pjesme i isprika

Tijekom svog mandata na čelu zagrebačko-ljubljanske eparhije slao je pomirljive poruke. No 2016. godine našao se u skandalu nakon što je na snimci, koja je navodno nastala pet godina ranije u Chicagu, otkriveno da je s drugim pravoslavnim svećenicima pjevao četničku pjesmu. U pjesmi se spominju "mitraljesci", "granate" te kokarda četničkog vojvode Đujića.

O snimci se inače oglasio još 2015. godine. "Nakon liturgije bio je ručak i zabava, rekao sam Voji Bilbiji da otpjeva 'našu pjesmu', misleći na "Tamo daleko". On je počeo pjevati pjesmu koju i ne znam i nekako sam pjevušio za njima, malo iznenađen što nije zapjevao onu koju sam mislio, pa sam u jednom trenutku i zašutio", rekao je dodavši da je zašutio kada se pjevalo o "kokardi vojvode Đujića".

Oglasio se i nakon što je u javnosti izbio skandal s njegovim sudjelovanjem u pjevanju sporne pjesme, priopćenjem u kojem je izrazio žaljenje "zbog zloupotrebe i manipulacije videosnimkom na kojoj se nalazi u društvu svećenika koji su pjevali četničke pjesme" te zbog jaza između Hrvata i Srba. Tvrdio je da tada, kao gost u Chicagu, nije bio u prilici utjecati na sve okolnosti.

Pomirljive poruke

No incident s četničkom pjesmom, koji se ni nije dogodio tijekom njegovog mandata na čelu SPC-a u Hrvatskoj, jedina je mrlja u njegovom mandatu koji je prošao u vrlo pomirljivim porukama okrenutima budućnosti.

Iste je godine, kada je izbio skandal sa snimkom, u Jasenovcu izjavio kako ne treba zbrajati žrtve nego "trebamo jedni druge moliti za oprost".

"Ovdje nismo došli baviti se matematikom i sabirati i oduzimati žrtve ovoga strašnog mjesta, već smo došli pomoliti se za pokoj mučenika i da im Bog da carstvo nebesko, ali još više smo ovdje da u pokajanju molimo oproštenje od drugih i da molimo svete mučenike, žene i djecu koji su tu stradali da nam oproste jer smo protiv njih učinili što nismo smjeli ili nismo učinili, a trebali smo", rekao je Porfirije.

Pomirljivo je govorio i o proglašenju Alojzija Stepinca svetim.

"Svi znaju da je odluka o tome hoće li i kada Stepinac biti proglašen za sveca isključivo stvar Katoličke crkve. Mi ni na koji način u odlučivanju ne sudjelujemo niti možemo sudjelovati", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Porfirije je stoga, uz dužno poštovanje prema svima koji su nezadovoljni trenutnom situacijom vezanom za blaženog Alojzija Stepinca i papinom izjavom na tu temu, poručio da se oni ne trebaju ljutiti na Pravoslavnu crkvu.

"Mi smo pogrešna adresa. Po svoj prilici je riječ o ljutnji uperenoj protiv Vatikana, a to nije jednostavno reći. Jednostavnije je zamjenom teza upirati prstom na drugoga", rekao je Porfirije.

"Potres ne zna tko se i na koji način moli bogu i kojemu se bogu moli niti kojem narodu tko pripada, nego svakome donosi nesreću"

Prije nešto više od mjesec dana u Petrinji je rekao da SPC neće prestati pomagati stradalima u potresu jer će, nakon prve pomoći, trebati obnavljati domove.

"Potres ne zna tko se i na koji način moli bogu i kojemu se bogu moli, i ne vodi računa o tomu tko pripada kojemu narodu, nego svakome tko mu je na putu nanosi nesreću", rekao je mitropolit Porfirije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.