Tko šalje smrtonosne pakete Trumpovim neprijateljima? Krenule su teorije zavjera

Foto: EPA, CNN

NIZ otkrivenih i na vrijeme zaustavljenih bombaških napada na poznate Amerikance nastavio se danas. Nakon bivših predsjednika i kandidata za predsjednika, investitora i filantropa, direktora CIA-a, ministra pravosuđa i kongresnica, paketi-bombe poslani su bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu i slavnom glumcu Robertu De Niru. 

>> Bidenu i De Niru poslane improvizirane bombe

>> Obami, Clinton i CNN-u poslane su ručno izrađene bombe. Evo što dosad znamo

>> Pogledajte kako izgleda pismo-bomba koju je dobio CNN

Bivšem američkom potpredsjedniku u administraciji Baracka Obame, Joeu Bidenu, poslan je ne jedan, već dva paketa-bombe u njegov dom u Delawareu, a otkriveni su danas u dva različita poštanska ureda, izjavio je policijski izvor za CNN. Novinar lokalne podružnice Foxa objavio je i fotografiju paketa-bombe koju je dobio od svog izvora.

 

De Niru je, pak, poslan paket-bomba u njegov restoran Tribeca Grill na Manhattanu u New Yorku. Otkriven je danas u ranim jutarnjim satima, a uklonjen je pomoću specijalnog policijskog vozila, javili su američki mediji. S De Nirom i Bidenom, broj ljudi kojima su poslani paketi-bombe popeo se na devet.

Od Sorosa do De Nira, sve mete su Trumpovi kritičari

Mete su, kronološkim redom, bile: investitor i liberalni aktivist koji često financira kandidate Demokratske stranke George Soros, bivši predsjednik iz redova demokrata Bill Clinton, bivša senatorica, državna tajnica i kandidatkinja za predsjednicu Hillary Clinton, drugi bivši predsjednik Barack Obama, bivši direktor CIA-a John Brennan, bivši ministar pravosuđa Eric Holder te demokratske kongresnice Debbie Wasserman Schultz i Maxine Waters. 

Srećom, svi su smrtonosni paketi dosad na vrijeme otkriveni i uklonjeni.

Već iz njihovog nabrajanja prilično je jasno što svi navedeni imaju zajedničko - svi su, uz iznimku Brennana, na lijevoj strani američkog političkog spektra i svi su otvoreni kritičari i protivnici kontroverznog američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove nacionalističke, populističke, antiliberalne i umnogome kaotične politike. 

De Niro je, podsjetimo, podigao prašinu krajem 2016., prije predsjedničkih izbora, kad je u kratkom ali upečatljivom monologu Trumpa nazvao "eklatantno glupim, propalicom, psom, svinjom, prevarantom...koji ne zna o čemu govori, ne radi svoj domaći rad i nije ga briga" i da bi ga "volio udariti u lice" zbog njegovog poticanja na nasilje. De Niro je u međuvremenu više puta ponovio koliku antipatiju osjeća prema Trumpu.

No ne treba posebno napominjati da je ovaj niz incidenata uzdrmao zemlju, pogotovo onaj upućen bivšem direktoru CIA-a Johnu Brennanu u redakciju CNN-a, gdje je on čest gost kao analitičar i komentator političkih previranja u eri Donalda Trumpa. Zbog ove je bombe redakcija CNN-a morala biti evakuirana, a novinar CNN-a Jim Sciutto sve je prenosio uživo.

Trump svalio krivnju na medije i "lažne vijesti"

Trump je, nedugo nakon što je objavljena vijest o paketu-bombi koji je poslan u De Nirov restoran, objavio tvit u kojem je praktički okrivio medije za niz bezuspješnih bombaških napada na svoje protivnike. 

"Vrlo velik dio ljutnje koju vidimo danas u našem društvu uzrokovan je namjerno lažnim i netočnim izvještavanjem u mainstream medijima na koje se referiram kao na lažne vijesti. Postalo je tako loše i ispunjeno mržnjom da je to neopisivo. Mainstream mediji moraju popraviti svoj nastup, i to brzo!" napisao je Trump. 

 

 

No jedan od njegovih kritičara kojima su poslane bombe, a na koje se Trump nerijetko obrušavao koristeći rječnik koji zaista nije primjeren jednom predsjedniku, brzo mu je odgovorio. John Brennan je izravno odgovorio na njegov tvit: "Prestani kriviti druge. Pogledaj u ogledalo. Tvoja zapaljiva retorika, uvrede, laži i poticanje fizičkog nasilja su sramotni. Popravi svoj nastup... Pokušaj se ponašati predsjednički. Američki narod zaslužuje mnogo više. Usput, tvoji kritičari neće biti ušutkani zastrašivanjem."

Ponovimo, i Brennan je među istaknutim političarima, dužnosnicima i biznismenima kojima su ovog tjedna poslani paketi-bombe.

Još jedna teorija zavjere o "false flag" napadima 

Tko stoji iza paketa-bombi iz kućne radinosti? Radi li se o jednom ili više počinitelja? Povezanih ili nepovezanih? S kojim motivom je poslao bombe poštom? Sve je to još uvijek tema spekulacija, a policija, barem zasad, ne daje nikakve odgovore. Gotovo odmah nakon što su odjeknule vijesti o paketima-bombama, uslijedile su i paranoične teorije s desnice.

Bez ikakvih dokaza, vođeni samo predrasudama prema ljevici i Trumpovim protivnicima kao opasnim ekstremistima spremnima na sve, percepciji o vlastitom taboru kao nedužnim, domoljubnim žrtvama neosnovanih optužbi i hranjeni dugogodišnjom masovnom produkcijom teorija zavjera o establišmentu, skrivenim elitama, obojenim revolucijama, lažnim vijestima, lažiranim napadima, desničari su reagirali po već uhodanom obrascu.

Prema teoriji zavjere koju ovih dana iznose, upravo su demokrati poslali pakete-bombe svojim liderima, znajući da će ih policija presresti, a kako bi lažno optužili Trumpove pristaše za terorizam i mobilizirali svoje glasače za kritične izbore idući mjesec. To ih, naravno, kao i Trumpa, prigodno lišava odgovornosti za demonizaciju mainstream medija kao "neprijatelja naroda", a suprotnog političkog tabora kao kriminalaca, ekstremista i razarača nacije.

 

 

Među onima koji su optužili ljevicu za ovaj "napad pod lažnom zastavom" (eng. false flag) - ponovno, bez ikakvih dokaza i u suprotnosti s logičkim načelom Occamove britve prema kojem je jednostavnije objašnjenje uglavnom i točnije - tako su i sin smijenjenog Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, popularne desničarske autorice i komentatorice Ann Coulter i Candace Owens, desničarski radijski voditelj Rush Limbaugh, voditelj Fox Newsa Loud Dobbs, pa čak i holivudski glumac James Woods.

Michael Flynn Jr je tako u tweetu napisao: "Vidite? Ljevica krivi republikance za ovo... Ako sam u krivu oko toga da je ovo politički trik, priznat ću to. Ali tajming je sve, ljudi. A tajming ovako blizu midterm izbora je vrlo sumnjiv!" Neki Trumpovi obožavatelji na posljednjem njegovom političkom skupu izrazili su svoju paranoju, uparenu s prezirom prema izvještavanju medija poput CNN-a, na političkom skupu na Floridi preko majica i transparenata s natpisom: "Lažne vijesti, lažne bombe."

 

Za njih su, očito, ovo samo posljednje u nizu lijevo-liberalnih "lažnih vijesti", a ne razlog za duboko preispitivanje vlastitih uvjerenja i sve veće polarizacije i potkopavanje demokracije koju demoniziranje protivnika i pozivi na nasilje izazivaju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.