Tokijska burza u plusu više od dva posto

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM burzama najvažniji indeksi imali su mješovitu izvedbu, pri čemu odskače tokijski Nikkei, koji je porastao za više od dva posto, dok na deviznim tržištima tečaj dolara ponovo dobiva na snazi kako investitorima postaje jasno da će Fed nastaviti s ciklusom monetarnog zaoštravanja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 7 sati ujutro nije bilježio promjene. Stagnirao je i južnokorejski Kospi, dok je australski S&P/ASX oslabio 0.75 posto, a u blagom minusu bili su i glavni kineski burzovni indeksi.

Po snažnoj izvedbi, međutim, odskače Nikkei indeks, koji je bio u plusu 2.4 posto, odrađujući tako uzlet cijena dionica koji su globalne burze ostvarile dan ranije na krilima boljeg od očekivanja izvješća o inflaciji potrošačkih cijena u SAD-u, a tokijska burza je zbog praznika bila zatvorena.

Investitore u japanske dionice ohrabrila je i vijest da je japanski premijer Fumio Kishida u petak najavio da će vlada izaći s mjerama pomoći građanima suočenima s rastućim cijenama goriva i hrane. Iako inflacija u Japanu nije tako visoka kao u ostatku svijeta, i dalje se kreće iznad 2 posto, koliko cilja japanska središnja banka.

"Ako ste u potrazi za ulaganjima, azijske dionice zapravo i nisu skupe. No mislim da ondje postoje rizici od usporavanja rasta, posebice u Kini, pa mislim da će to ograničavati ukupnu tržišnu izvedbu", ističe Eddy Loh, investicijski strateg u Maybank Group Wealth Managementu.

Dolar obnavlja snagu

Na deviznim tržištima, dolarov indeks porastao je u petak ujutro blagih 0.1 posto, na 105.21 bod, jer investitori očekuju da će Fed unatoč boljim od očekivanja podacima o inflaciji u SAD-u u srpnju nastaviti s ciklusom zaoštravanja monetarne politike. Pritom je tečaj eura oslabio prema dolaru skromnih 0.02 posto, na 1.0311 dolara, a tečaj jena za 0.12 posto, na 133.19 jena za dolar.

"Tržište je shvatilo da Fed ima još puno posla na suzbijanju inflacije i da će do kraja godine kamatne stope u SAD-u dosegnuti i 4 posto", ističe Carol Kong, valutna analitičarka u banci Commonwealth Bank of Australia koja smatra da bi to moglo ponovo poduprijeti tečaj dolara, koji je oslabio nakon što je u srijedu objavljen podatak o usporavanju srpanjske inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu na 8.5 posto.

Dolarov indeks od početka godine i dalje je u plusu 10 posto, nakon što je Fed od ožujka podignuo kamatne stope za ukupno 2.25 postotnih bodova. Na naftnim tržištima jutros je barel Brenta u Londonu pojeftinio 0.63 posto, na 98.97 dolara, a WTI-a na američkom tržištu za 0.69 posto, na 93.69 dolara. Unatoč tome, od početka tjedna cijena Brenta je i dalje u plusu više od 4 posto, a WTI-a za 5 posto.