Tomašević ide u veliku obnovu Doma zdravlja Zapad, radovi će trajati godinama

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

Grad Zagreb najavio je danas da početkom ožujka kreće u 10.6 milijuna eura vrijednu cjelovitu obnovu Doma Zdravlja Zagreb - Zapad u Prilazu baruna Filipovića tijekom koje će građani zdravstvene usluge moći dobiti na zamjenskim adresama.

Zdravstvene djelatnosti sele se na zamjenske lokacije

Radovi na obnovi Doma kojem gravitira oko 50.000 stanovnika počinju na starom dijelu objekta iz kojeg se trenutačno sele zdravstvene djelatnosti na zamjenske lokacije. Radovi će trajati dvije godine, nakon čega će se pacijenti vratiti u suvremeno opremljene medicinske prostore. 

S obzirom na velik broj usluga i korisnika, radi se o kompleksnom zahvatu pa će se preseljenja odvijati vikendom i noću kako ne bi bilo zastoja u pružanju zdravstvene zaštite, izvijestio je u petak Grad.

Preseljenje uključuje i sofisticiranu dijagnostičku opremu (RTG, laboratorij, ljekarnička djelatnost, stomatološke jedinice) te sve timove na primarnoj i specijalističko konzilijarnoj razini, uključujući i timove u zakupu, kako bi se zadržala kontinuiranost i dostupnost svih zdravstvenih sadržaja. 

Građani sve promjene adresa mogu provjeriti na internetskim adresama Doma zdravlja i Grada Zagreba, društvenim mrežama, kod nadležnih timova liječnika, na pisanim obavijestima na samim lokacijama sa svim podacima, radnim vremenom i kontaktima. 

Pretrpio oštećenja od potresa

Dom Zdravlja pretrpio je oštećenja tijekom potresa pa će se ići u konstrukcijsko ojačavanje zgrade i cjelovitu obnovu kojom će se ojačati temelji i svi zidovi doma te će se protupotresna sigurnost dići na razinu propisanu za javno-zdravstvene ustanove.

Projekt obuhvaća i obnovu fasade te zamjenu stolarije na preko 5500 metara četvornih, što će doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje.

Ukupna vrijednost radova iznosi gotovo 10.6 milijuna eura, od čega je Ugovorom o bespovratnim sredstvima potpisanim s Ministarstvom zdravstva osigurano 8.8 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), dok se razliku planira osigurati iz drugih izvora.

Iz proračuna Grada Zagreba bit će financirana potpuno nova medicinska i nemedicinska oprema vrijedna preko milijun eura.

Kamo se sele djelatnosti?

Sljedeće djelatnosti Doma zdravlja su započele s radom na privremenim lokacijama 19. veljače 2024.:

  • Poliklinika za bolesti dišnog sustava započela s radom na lokaciji u Domu zdravlja Zagreb - Centar u Sigetu, Avenija Većeslava Holjevca 22.
  • Služba patronažne zdravstvene zaštite te Savjetovališta za dojenje i Baby handling preseljenje na sljedeće lokacije Doma zdravlja Zagreb-Zapad:
    Služba patronažne zdravstvene zaštite → II. Zagorska 20
    Savjetovalište za dojenje → Prečko 2
    Savjetovalište za Baby handling → Vrabečak 4
  • Higijensko-epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar preglede za izdavanje sanitarnih knjižica obavlja u ispostavi Susedgrad (Vrabečak 4)
  • Ordinacija Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež djelatnost obavlja na lokaciji Baštijanova 52.

Djelatnosti koje su u procesu preseljenja:

  • Dežurna ambulanta opće/obiteljske medicine djelatnost će obavljati na lokaciji Matije Vlačića 2 od 24. veljače 2024.
  • Dežurna ambulanta zdravstvene zaštite predškolske djece (pedijatrija) djelatnost će obavljati na lokaciji Zvonigradska 9 od 24. veljače 2024.
  • Radiološka djelatnost započinje s radom na lokaciji Vrabečak 4 26. veljače 2024.
  • Laboratorijska djelatnost, ordinacije opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece (pedijatrija) djelatnost će obavljati na lokaciji Grgura Ninskog 3 od 26. veljače 2024.
  • Ordinacije interne medicine i zdravstvene zaštite žena (ginekologija) djelatnost će obavljati na lokaciji Grgura Ninskog 3 od 27. veljače 2024.
  • Ljekarna će djelatnost obavljati na lokaciji Grgura Ninskog 3 od 1. ožujka 2024.
  • Uprava Doma zdravlja Zagreb - Zapad seli na Robne terminale Jankomir 25 od 1. ožujka 2024.
  • Djelatnost fizikalne medicine, školske medicine, dentalne zdravstvene zaštite i medicine rada sele na lokaciju Grgura Ninskog 3 nakon 1. travnja 2024.