Tomaševićev zamjenik: Naslijedili smo zapušten grad. HDZ-ovac: Uzmite lopatu u ruke

Screenshot: HRT

ZAMJENIK zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet i zastupnik u zagrebačkoj gradskoj skupštini Mislav Herman (HDZ) večeras su se sučelili u HRT-ovom središnjem Dnevniku.

Teme su se odnosile na probleme u Zagrebu, poput ovotjednog puknuća cjevovoda i požara u Frankopanskoj ulici te urušavanja krova bivše tvornice Gredelj, a otvoreno je i pitanje gospodarenja otpadom.

Korlaet: O gradu se dugo nije brinulo. Imamo plan za to

Korlaet je rekao da su naslijedili grad koji je dugo zanemarivan i koji je infrastrukturno zapušten.

"I evo, to su posljedice te dugogodišnje nebrige, ja bih rekao", rekao je Korlaet. Na pitanje kako to riješiti odgovorio je: "Imamo plan."

"Ova prva godina je bila godina konsolidacije, da tako kažem, a sada slijedi i nadgradnja", dodao je.

Herman je rekao da od vlasti očekuju da probleme riješi što prije.

"Krajnje je vrijeme da se prestane optuživati za sve što je loše u ovom gradu one koji su bili prije i da se jednostavno uzme lopata u ruke i da se grad počne i obnavljati te da se od njega napravi moderna europska metropola, odnosno najmanje sve ono što se u izbornom programu platforme Možemo spominjalo", rekao je Herman.

Herman kritizira model odvoza otpada

Upitan bi li Ured za krizne situacije bio od koristi, Korlaet je rekao da on nije izgubljen, već je pripojen Uredu za mjesnu samoupravu i postao je Sektor za urbanu sigurnost.

Što se tiče pitanja gospodarenja otpadom, Korlaet je rekao da idu na to da odluka o novom modelu bude implementirana od 1. srpnja.

"Ako malo okasnimo, odnosno malo prokliznemo taj datum, nema veze, radimo na njemu uz pomoć i Skupštine i građana", kazao je Korlaet.

Herman je rekao da i dalje smatraju da je ovakav model odvoza otpada financijski neodrživ i utopijski te da su za vrijeme skupštinske rasprave nekoliko puta napomenuli da je upitno je li u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom.

Korlaet je objasnio da se uvodi usluga odvoza miješanog komunalnog otpada po količini kroz tri litraže vrećica - 10, 20 i 40 litara, po cijeni od 2, 4 i 8 kuna. Napomenuo je da se ne radi o cijeni same vrećice, već usluge, i to MKO-a, ali i odvoza svih ostalih vrsta otpada.

Korlaet: Zagreb više neće biti kantograd

"Grad će prestati biti kantograd, imat ćemo nadzorne bokseve na za to predviđenim lokacijama", rekao je Korlaet, a najavio je i podzemne spremnike gdje to bude moguće. Kazao je da neće sve to biti u funkciji kroz mjesec-dva, ali da će odluka sigurno biti implementirana 1. srpnja.

Herman je pak rekao da još nema cjelovitog plana gospodarenja otpadom - od nastanka u kućanstvu do konačnog zbrinjavanja, o kojemu, kako je dodao, nitko ne želi govoriti.

"Dok ne dobijemo na naše skupštinske klupe cjeloviti plan gospodarenja otpadom, ništa nema od rješavanja kantograda", poručio je Herman. "Plan postoji i plan se radi", uzvratio je Korlaet.

"Imamo u planu i sortirnicu, i kompostanu, i zatvaranje Jakuševca, dugoročno gledano", dodao je.

Što se tiče najave poskupljenja grijanja, Korlaet je rekao da je HEP Toplinarstvo u nadležnosti države i da na to ne mogu utjecati, ali da će se, što se tiče stvari u ingerenciji grada, paketom mjera pokušati boriti s eventualnim rizikom od siromaštva građana.

Herman: Strašno puno se planira napraviti, ali ništa se ne radi

Korlaet je rekao i da su napravili takozvani energetski atlas grada Zagreba, u kojemu je vidljiva potrošnja struje, vode, tople vode i plina za svako kućanstvo.

"I mislimo kroz kontrolu toga i kroz pokušaj smanjenja tih energetskih troškova, prije svega kroz solarizaciju krovova grada Zagreba, prije svega javnih zgrada, a onda i privatnih, utjecati na smanjenje tih troškova", rekao je Korlaet. Herman je kazao da se strašno puno toga planira napraviti, ali da se ništa ne radi.

"Nadam se da se za privatne korisnike neće na jednak način brinuti kako su se ovu zimu brinuli za poslovne korisnike, kad znate koliko su te cijene njima poletjele u nebo kada se na vrijeme plin nije kupovao po višestruko nižim cijenama", rekao je Herman.

On je također istaknuo vladin paket mjera od preko 5 milijardi kuna za ublažavanje rasta cijena energenata te pozvao Grad Zagreb da učini nešto slično. Na pitanje je li takvo što moguće Korlaet je odgovorio potvrdno, ali je rekao da u ovom trenutku ne može reći više.