Tragedija u hidroelektrani Dubrovnik: Istraga se sa šefova HEP-a širi na tvrtku

Foto: Facebook/Dubrovački Dnevnik

GODINU dana nakon tragedije u pogonu Hidroelektrane Dubrovnik u Platu, u kojoj su poginuli 47-godišnji Ivica Zvrko, 35-godišnji Mato Maškarić i 33-godišnji Davor Pozniak, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je donijelo rješenje o proširenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana.

Istraga se proširuje i na okrivljenu pravnu osobu sa sjedištem u Zagrebu. Odgovornost te pravne osobe proizlazi iz odgovornosti prve trojice okrivljenih hrvatskih državljana (1953., 1970. i 1956.) koji su, osnovano se sumnja, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi od prosinca 2016. do 29. prosinca 2017. povrijedili obveze pravne osobe u oblasti gradnje i zaštite od požara, prilikom obnove Pogona Hidroelektrane Dubrovnik u Platu.

>> Prošla je godina dana od tragedije u hidroelektrani kod Dubrovnika

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

"Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 13. veljače 2020. donijelo rješenje o proširenju istrage, određene rješenjem o provođenju istrage od 13. lipnja 2019. protiv petorice hrvatskih državljana (1953., 1970., 1956., 1975. i 1947.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili po jedno kazneno djelo teško djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 2. u vezi sa st. 1., i u vezi s kaznenim djelom opasno izvođenje građevinskih radova iz članka 221. stavak 1. Kaznenog zakona. (14. 2. 2020.)

Istraga se ovim rješenjem proširuje na okrivljenu pravnu osobu sa sjedištem u Zagrebu, zbog postojanja osnovane sumnje da je odgovorna za isto kazneno djelo, a odgovornost pravne osobe proizlazi iz odgovornosti prve trojice okrivljenih hrvatskih državljana (1953., 1970. i 1956.) koji su, osnovano se sumnja, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi od prosinca 2016. do 29. prosinca 2017. povrijedili obveze pravne osobe u oblasti gradnje i zaštite od požara, prilikom obnove (rekonstrukcije) Pogona Hidroelektrane Dubrovnik u Platu.

Navedeno je opisano u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama ovog državnog odvjetništva 14. lipnja 2019. Posljedica postupanja okrivljenika bilo je smrtno stradavanje trojice zaposlenika Hidroelektrane Dubrovnik u požaru 10. siječnja 2019. i nastalom velikom materijalnom štetom.

U nastavku istražnog postupka provodi se dopuna vještačenja uzroka požara i kemijskog vještačenja."

Pod istragom zbog ove tragedije su član Uprave HEP-a Nikola Rukavina te bivši šef HEP Proizvodnje Željko Starman.

>> Što to HEP krije o tragediji u hidroelektrani kod Dubrovnika?

Osim poginulih radnika, u požaru je ozlijeđeno još sedam osoba, a Društvu HEP pričinjena je velika materijalna šteta.

U četverodnevnoj potrazi za nestalima u nesreći, na kopnu, moru, u podmorju i u zraku sudjelovalo je više od 100 djelatnika policije, HGSS-a, svih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s juga Hrvatske, djelatnika HE Plat, mještana, ronioca i Obalne straže Omiš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.