Ovo su najgore hrvatske autobusne nesreće u posljednjih 50 godina

Foto: Pixsell

U TEŠKOJ nesreći na autocesti kod Slavonskog Broda poginulo je deset ljudi, a 15 je teško ozlijeđeno. Autobus koji je putovao iz Frankfurta u Prištinu sletio je s ceste, a vozač je po završetku očevida uhićen. 

U autobusu je bilo 69 ljudi. Načelnik Postaje prometne policije Slavonski Brod Franjo Galić ustvrdio je kako je to jedna od najtežih nesreća koje je vidio. 

I prema broju preminulih i prema broju ozlijeđenih ova nesreća ulazi u red najgorih ikad u Hrvatskoj. Šest je posebno teških autobusnih nesreća bilo u posljednjih 50 godina u našoj zemlji prije slijetanja i prevrtanja autobusa kosovskih registracija kod Slavonskog Broda.

Osam poginulih čeških turista 23. lipnja 2012. 

Osam čeških turista, među kojima je i djevojčica, poginulo je, a 44 osobe teže su i lakše ozlijeđene u nesreći autobusa koja se dogodila oko 4 sata ujutro kod tunela Krpani na autocesti Zagreb-Split. Autobus je sletio s ceste te udario u ogradu i stup te se prevrnuo. Utvrđena je krivnja vozača, koji je u nesreći smrtno stradao. Autobus je iz Brna vozio turiste u Bašku Vodu.

14 Slovaka poginulo 7. rujna 2008.

Najteža autobusna nesreća na hrvatskim cestama u novije vrijeme zbila se 7. rujna 2008. na autocesti A1 kod čvora Jadova i Zir. Poginulo je 14 slovačkih turista. 

Uzrok je bio umor vozača, što je vjerojatni uzrok i nesreće kosovskog autobusa. Slovački je vozač zaspao, a autobus se zatim u punoj brzini zabio u betonski nosač nadvožnjaka. Tridesetak Slovaka je lakše ili teže ozlijeđeno.

Tri poginule putnice 10. kolovoza 2007.

Još jedna teška autobusna nesreća dogodila se 10. kolovoza 2007. godine. Uzrok joj je bila neprilagođena brzina. Vozač je umjesto s dopuštenih maksimalnih 40 km/h u odvojak ušao s oko 100 km/h, što je dovelo do udara u zaštitnu ogradu i prevrtanja autobusa. U nesreći su poginule dvije putnice, a treća je preminula šest dana kasnije u bolnici. 12 putnika u nesreći je zadobilo teške ozljede. Vozač je krivnju za izazivanje nesreće priznao na karlovačkom sudu.

Troje poginulih u slijetanju busa u provaliju 13. veljače 2007.

13. veljače iste godine na petlji u Opuzenu autobus na liniji Zagreb-Dubrovnik sletio je u provaliju, pri čemu je troje ljudi poginulo, a 13 ih je bilo ozlijeđeno. Nesreći su kumovali slaba vidljivost, jako jugo i kiša.

U naletu vlaka na bus 22. rujna 1989. poginulo je 14-ero djece

Možda i najgora nesreća koja se pamti u Hrvatskoj dogodila se prije 1990. 

22. rujna 1989. godine vlak je naletio na autobus u 8 sati i 36 minuta ujutro. U stravičnoj je nesreći poginulo 14-ero djece. Autobus u posebnoj vožnji tvrtke Zagorje-trans iz Velikog Trgovišća prevozio je učenike osnovne škole Ante Kovačić iz Marije Gorice na ekskurziju u Stubičke Toplice. Neposredno prije nesreće autobus se kretao usporednom cestom kroz Pojatno iz smjera Zaprešića prema zagorskoj magistrali. Vidljivost na željezničkom prijelazu je zbog jake magle iznosila svega 25-30 metara, dok je u normalnim okolnostima ondje iznosila 400 metara. Prijelaz je bio obilježen samo Andrijinim križem. Tek nakon nesreće postavljena je rampa. 

26 poginulih u naletu vlaka na autobus 1983. 

Najviše poginulih bilo je u autobusnoj nesreći koja se dogodila 28. rujna 1983. godine.

U maglovito jesensko jutro na pružnom prijelazu u Bilaju bus je nastradao u naletu vlaka. Vlak je udario u autobus kojim su se uglavnom prevozili srednjoškolci. Poginulo je 25 osoba, a jedna je preminula kasnije na liječenju u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.