Traje potraga za četvoricom napadača, snimila ih kamera. Traži se i crni Mercedes

Foto: MUP, RTL Danas

ČETVORICA muškaraca koji se dovode u vezu s pucnjavom u Splitu u kojoj je ranjen 36-godišnji Josip Čubelić još nisu pronađena iako je potraga za njima trajala i noćas, drugu noć zaredom, potvrdili su jutros iz splitske policije.

"Tragali smo za četvoricom bjegunaca i noćas cijelu noć, a mjere traganja se nastavljaju i danas", potvrdili su Hini u splitskoj policiji. Policija opetovano poziva građane koji imaju bilo kakva saznanja da to prijave.

Lokalni portali jučer poslijepodne objavili su da je u garaži u četvrti Pazdigrad pronađen bijeli Mercedes koji su svjedoci pucnjave vidjeli da se udaljava s mjesta zločina u Putu Skalica. Portali navode i kako se sada traga za crnim Mercedesom kojim su, pretpostavlja se, pobjegla četvorica muškaraca.

U policiji jučer te medijske navode nisu željeli komentirati.

U Solinu planuo auto

Jutros oko 5:45 u Solinu je izbio požar na parkiranom osobnom automobilu koji je djelomično izgorio, priopćili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Vatrogasci su po dolasku na mjesto događaja ugasili požar.

Iz policije naglašavaju da će provesti očevid kako bi utvrdili okolnosti i uzroke požara te ne žele komentirati je li ovaj događaj povezan s pucnjavom u Splitu.

Kamera snimila trenutak uoči pucnjave

Trenutak uoči pucnjave u Splitu, u kojoj je propucan Josip Čubelić, povezan s kriminalnim miljeom, snimila je nadzorna kamera. Iz bijelog Renaulta u žurbi izlaze dvojica muškaraca. U automobil se ne vraćaju, a potom se oko njega okupljaju građani i dolazi policija. To je vozilo uzeto kao dokaz jer se dovodi u vezu s napadom, potvrdili su iz splitske policije.

Gordana Vrdoljak još je u šoku, njezin automobil propucan je u okršaju. "Kroz jedno staklo prošao je metak, a drugo staklo je razbijeno. Zalijepila sam iza. On je ležao. Ajme, što se nisu svi pobili, odnio ih đavao! Bože, oprosti… I ništa, išla sam to popraviti - 600 eura i moram čekati 10 dana. I ja ću to morati platiti jer tko će te kriminalce tužiti?" kaže žena.

U okršaju je teško ozlijeđen 36-godišnjak, ali je izvan životne opasnosti. Prva mu je u pomoć priskočila liječnica Sanja Došen Janković iz obližnje ambulante.

"Mislim da nisam napravila ništa što ne bi netko drugi napravio iz moje struke. Čuli smo pucnjavu, pretpostavili smo da je netko u opasnosti, izašli smo, pomogli smo, napravili smo sve što smo mogli u tom trenutku. Hipokrat kaže - pomoći treba. Mi smo to napravili i to je to", kaže o trenutku kad je pomogla propucanom muškarcu.

Jedna svjedokinja koja živi u neposrednoj blizini čula je pucnjavu. "Jedno dva puta, pa sekunda (tišine op. a), pa onda još dva. Ali nisam ustajala, sreća i Bog. Tko zna, možda bih bila svjedok pa odoh i ja", kaže.

Policija pronašla pištolj

Na mjestu na kojem je jučer u nogu ustrijeljen Josip Čubelić Čuba policija je pronašla pištolj kalibra 7.65 milimetara, no još nisu sigurni je li njegov ili je možda pripadao napadačima, piše Dalmatinski portal.

Za to će trebati pričekati rezultate vještačenja, no za sada se ne čini izglednim da je to oružje upotrijebljeno jer su na Skalicama pronašli tri čahure kalibra 9 milimetara. U svakom slučaju, ne bi bilo preveliko iznenađenje da se radi o pištolju koji je sa sobom nosio Čubelić, koji je imao i pancirku.

Policija pokušava rekonstruirati i kako je došlo do susreta napadača i Čubelića, je li se radilo o dogovorenom ili slučajnom susretu. Trenutno se razmatra više verzija događaja koji su prethodili napadu. Između ostalog, spominje se i sukob koji je Čubelić imao s Alenom Radićem, jednim od četvorice muškaraca za kojima policija traga od jučer popodne.

Službenih potvrda o motivima pucnjave nema. Prema jednom scenariju radi se o nedavnom sukobu u noćnom klubu, a prema drugom riječ je navodno o privatnoj svađi, piše HRT. Uz Alena Radića, traga se i za njegovim stricem Jerkom Radićem, Antom Varnicom te Nenadom Petrakom, vlasnikom bijelog Mercedesa S klase s mađarskim registarskim tablicama koji su svjedoci zamijetili kako napušta mjesto događaja.

Pročitajte više