Traje potraga za dronom koji je ušao u Poljsku. "Rusi testiraju naš sustav"

Ilustracija: Profimedia

Više od stotinu poljskih vojnika tražilo je danas ruski dron koji je u ponedjeljak ujutro doletio na teritorij Poljske i nestao s radara. Današnja potraga nije bila uspješna, nastavit će se sutra.

Kako je izvijestio reporter poljskog radija RMF, preko stotinu vojnika danas je pretraživalo polja i šumu u općini Komarów-Osada. U dva dana je pretraženo 800 hektara terena.

Bespilotna letjelica je vjerojatno ušla u poljski teritorij u ponedjeljak u 6:43 ujutro, u blizini ukrajinskog grada Červonograda.

"Karakteristike letećeg objekta ne odgovaraju projektilu, hipersoničnom ili balističkom, niti navođenom projektilu. Vjerojatno se radi o objektu tipa bespilotne letjelice koji trenutno, sukladno procedurama, definiramo kao neidentificirani zračni objekt", rekao je general Maciej Klisz.

"Rusi testiraju naš sustav"

"Usmjeravajući  letjelicu na naš teritorij, Rusi provjeravaju kako naš sustav reagira, u kojem trenutku dižemo uzbunu", komentirao je general Tomasz Drewniak za Radio RMF24.

Jučer je poljska vojska izvijestila da je objekt koji je ušao u njihov zračni prostor vjerojatno bio dron iranske proizvodnje nazvan Šahed. General Drewniak je rekao da postoji mogućnost da se dron vratio na ukrajinski teritorij, ali i da bi to značilo da su ga Rusi morali programirali za takav let. 

"Time bi ostvarili dvostruku korist - napad na Ukrajinu i aktiviranje našeg sustava kako bi vidjeli reakciju", rekao je. Kaže da će ova hipoteza biti potvrđena ako se ne pronađu ostaci drona.

Dodao je da Rusi slanjem drona iznad Poljske mogu dobiti vrijedne informacija koje bi im bile korisne u budućnosti.

"Mogu vidjeti kako se širi lanac zapovijedanja, kako to sve izgleda u realnom vremenu", rekao je general Drewniak.

"Oni vide koliko nam treba vremena od primanja signala do donošenja odluke, polijetanja aviona i slično. Riječ je o desecima informacija. S vojnog aspekta one su važne", rekao je bivši inspektor poljskog zrakoplovstva.

NATO osudio "neodgovorne" poteze Rusije

U noći s nedjelje na ponedjeljak Rusija je izvela masovni zračni napad na petnaest ukrajinskih regija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija ispalila više od stotinu projektila različitih tipova i oko 100 dronova Šahed.

NATO je jučer oštro osudio "napade Rusije na ukrajinske civile i civilnu infrastrukturu“.

"Otkako je započela sveobuhvatna ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine, dijelovi ruskih bespilotnih letjelica i projektili pronađeni su na teritoriju saveznika u nekoliko navrata", rekla je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlalah.

"Iako nemamo informacija koje bi ukazivale na namjerni napad Rusije na saveznike, te su radnje neodgovorne i potencijalno opasne", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.