Trećina republikanaca vjeruje u teoriju zavjere koja uključuje Taylor Swift i Bidena

Foto: Profimedia

Otprilike jedna trećina republikanaca vjeruje da je pop zvijezda Taylor Swift uključena u teoriju zavjere kako bi pomogla Joeu Bidenu da pobijedi na američkim predsjedničkim izborima ove godine, pokazala je anketa sa Sveučilišta Monmouth, piše CNN.

Apsurdna i neutemeljena teorija zavjere popularizirana je u desničarskim medijima uoči Super Bowla, a njome se tvrdi kako je odnos Taylor Swift s igračem američkog nogometa i pobjedničke ekipe Kansas City Chiefsa Travisom Kelcejem zapravo lažan i dio zavjere, a sve u cilju kako bi se osigurala Bidenova pobjeda na izborima

Taylor Swift je 2020. podržala Joea Bidena, a ove godine je pozvala svoje fanove da glasaju na predstojećim izborima, što je prema navodima dovelo do registracije više desetaka tisuća birača.

Ipak, kako tvrde sa sveučilišta, tvrdnje o zavjeri potpuno su neutemeljene.

Istraživanje sveučilišta

Dok je nešto manje od polovice (46%) od 902 odrasla Amerikanaca ispitana za potrebe ankete izjavilo da su čuli nešto o teoriji zavjere, jedan od pet odraslih Amerikanaca (18%) vjeruje u zavjeru, dok se među republikanskim biračima taj postotak penje do 32%.

Značajno je, međutim, da 42% onih koji su rekli da vjeruju da je teorija zavjere istinita nisu ni čuli za nju prije nego što su bili kontaktirani za anketu, time pokazujući ili pristranost prema predsjedniku ili sklonost teorijama zavjere.

Swift je tjednima napadana od strane zagovornika teorije, osobito utjecajnih ličnosti koje se zalažu za rubne republikanske ideologije, uključujući bivšeg kandidata za predsjednika Viveka Ramaswamyja, teoretičara zavjere Jacka Posobieca i desničarsku medijsku ličnost Bennyja Johnsona.

Uoči Super Bowla, bivši predsjednik Donald Trump pokušao je izvršiti pritisak na Swift, rekavši na svojoj platformi društvenih medija da će biti "nelojalna" ako odluči podržati Bidena.

“Sviđa mi se njezin dečko Travis, iako je možda liberal i vjerojatno me ne podnosi”, napisao je Trump.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.