Tresla se brda, rodilo se niš: Lideri G20 dogovorili povećanje sredstava za MMF, ali samo načelno

SUMMIT zemalja G20 u Cannesu je završen. Iako su mnoge oči ovog tjedna bile uprte u najmoćnije svjetske političare, jer se očekivalo kako će se na ovom summitu "krojiti sudbina" eurozone, a posredno i svijeta, na kraju ostaje osjećaj da ništa "revolucionarno" nije dogovoreno. Usuglasili su se politički lideri samo oko fraza kojima će braniti druge fraze.

Sarkozy nije uspio uvjeriti ostale

Tako je Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na završnoj konferenciji važno istaknuo kako "će se boriti da obrane Europu i euro". Nastavio je s objavom da su se lideri G20 dogovorili da povećaju sredstva za MMF, ali i da će se o konkretnim koracima u tom pogledu govoriti tek u veljači.

To ujedno predstavlja i njegov osobni poraz, jer je upravo francuska željela da se G20 obveže na konkretne brojke kako bi se stvorila adekvatna "sigurnosna mreža za eurozonu", ali ništa od toga.

Dogovorili smo se, ali ne baš konkretno

Jednako "suvisao" bio je i britanski premijer David Cameron. "Postigli smo dogovor i o eurozoni i o MMF-u. Problem nije u tome da nema sporazuma, već u tome da se još nismo dogovorili oko svih detalja", kazao je. Potvrdio je i da Britanija neće sudjelovati u nekom novom izvlačenju zaduženih zemalja eurozone.

Isto tako, ni Obama nije pokazao veliki interes za spašavanje eurozone, te se čak protivio i povećanju sredstava MMF-a.  Njega je puno više obradovala činjenica da su se zemlje G20 obvezale na veću valutnu fleksibilnost. "Pozdravljam kinesku odluku da prihvate veću fleksibilnost prilikom utvrđivanja valute. Već duže vrijeme ih pozivamo na to i smatram kako će ono sad omogućiti veći rast", zadovoljan je bio Obama.

Puno pozdravljanja, malo solidarnosti

Ne samo da Velika Britanija i SAD nisu spremni dodatno pomagati eurozonu, već to nije spremna učiniti nijedna država koja ne spada u tu zonu. Merkel je novinarima kazala kako nitko nije spreman dodatno pridonijeti povećanju fonda za financijsko spašavanje.

Nakon dva dana "mudrovanja", zaključeno je i kako se pozdravljaju stav Italije da dopusti monitoring MMF-a, planovi eurozone za ponovnu uspostavu povjerenja i stabilnosti, te osnivanje radnog odbora za povećanje zapošljavanja mladih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.