Tri liječničke udruge traže donošenje zakona o plaćama liječnika

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

ČELNICI Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) i Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) potpisali u su utorak zajedničku izjavu kojom upozoravaju vladu da je vrijeme nečinjenja u zdravstvu isteklo te traže hitno donošenje Zakona o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor.

"Izjava jasno adresira vladi sve slabosti koje su u ovom trenutku prisutne na terenu u pružanju zdravstvene zaštite i izražavaju jasan stav struke da se rad liječnika konačno regulira zakonom, da se donese poseban zakon o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor kao jedini način adekvatnog reguliranja rada liječnika u Hrvatskoj, odnosno da s vladom pregovaraju jedino legitimni predstavnici liječničke struke", izjavio je predsjednik HLK Krešimir Luetić nakon potpisivanja 'Rujanske izjave o hrvatskom liječništvu i sustavu zdravstva'.

Kazao je kako je u Ministarstvu zdravstva načelno dogovoren i pred parafiranjem kolektivni ugovor u kojem nisu sudjelovali predstavnici liječničke struke, što je neprimjereno i neodrživo te degradirajuće za liječnike.

"Od predsjednika vlade tražit ćemo da nas primi u najkraćem mogućem roku, s jasnim prijedlogom reda sastanka, kako on ne bi bio samo protokolaran te da se u razumnom i relativno kratkom vremenu donese nacrt zakona ili strukovni kolektivni ugovor", kazao je Luetić.

Luetić: Nedostaje 2000 liječnika

Naglasio je kako su duboko zabrinuti zbog onog što se događa u zdravstvenom sustavu te podsjetio  kako u ovom trenutku nedostaje 2000 liječnika, 10 posto predškolske djece je bez pedijatrijske skrbi i primarnog pedijatra, u brojnim bolnicama nema specijalista određenih specijalnosti a liječnika nedostaje i u najvećim centrima.

Također, s današnjim danom su 803 liječnika napustila sustav i otišla raditi u inozemstvo, a još 970 ima pripremljenu dokumentaciju za odlazak.

"To nije vapaj za određene partikularne interese liječnika, ovo je apel za spas zdravstvenog sustava, za njegovu dostupnost, održivost i kvalitetu. Bez donošenju pravnih akata koje tražimo perspektiva liječnika će se dodatno srozati i za koju godinu svjedočit ćemo urušavanju sustava", ustvrdio je Luetić.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić  podsjetila je kako je vlada granski kolektivni ugovor za zdravstvo produžavala godinu i pol dana kako bi se donio izmijenjeni Zakon o reprezentativnosti kojim bi se liječnicima priznala reprezentativnosti i sudjelovanje u pregovorima, no to se nije dogodilo.

"Vlada to nije učinila i nama kao krovnim udrugama liječnika ne preostaje ništa drugo nego da zatražimo strukovni kolektivni ugovor kroz koji ćemo dogovarati naše plaće ili Zakona o plaćama", rekla je Čulinović Čaić.

Jedan liječnik, dodala je, prosječno odradi 500 prekovremenih sati godišnje, a zbog neispravno obračunatih prekovremenih sati u tijeku je više od 4000 tužbi, među kojima je više stotina već sada pravomoćnih presuda u korist liječnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.