Tri profesora s Pravnog fakulteta u Osijeku dobila zatvorske kazne zbog mita

Screenshot: Google street view (Pravni fakultet Osijek)

DANAS su na Županijskom sudu u Zagrebu donesene nepravomoćne presude u slučaju profesora Pravnog fakulteta u Osijeku zbog primanja mita. 

Riječ je optužnicama iz tzv. afere Indeks.

Radi se o procesu koji je počeo još 2014. godine, a dobar dio optuženika tada se i nagodio s USKOK-om. 

No, nisu svi. Konkretno, nisu trojica koja su danas nepravomoćno osuđena na bezuvjetne zatvorske kazne.

Osuđena tri profesora

Za one koji se nisu nagodili, proces je nastavljen dalje pa su tako danas nepravomoćno osuđena tri profesora. To su Srećko Jelinić koji je dobio 2,5 godine zatvora, profesor Vlado Belaj koji je dobio dvije godine zatvora te profesor Vjekoslav Puljko koji je dobio godinu i pol.

Osuđeni su zbog primanja mita u zamjenu za prolaz na ispitima, a sve presude su zasad nepravomoćne.

Osobe koje su se ranije nagodile u procesu dobile su ili uvjetne kazne ili rad za opće dobro. 

U ovom 'kraku' antikorupcijske afere Indeks optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela.

Među njima je i bivši dekan osječkog Pravnog fakulteta Igor Bojanić koji je još u studenome 2014. sporazumno osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka. U ranijem krugu nagodio se i direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je USKOK teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima 'olakšaju' prolaz na ispitima.

Zabrana predavanja

No, zatvorska kazna nije sve. Naime, na Županijskom sudu u Zagrebu im je danas dosuđena i zabrana zvanja na mjestu sveučilišnog profesora i to u roku od pet godina od izlaska iz zatvora po izdržavanju kazne.

Profesor Srećko Jelinić je već u mirovini, dok druga dvojica profesora i dalje predaju. 

Vlado Belaj je nositelj katedre građanskopravnih znanosti, a Vjekoslav Puljko je predstojnik katedre za međunarodno privatno pravo.

Moraju vratiti novac koji su primili kao mito

No, bezuvjetna zatvorska kazna i zabrana rada na mjestu profesora nije sve. Naime, sud je presudio i kako osuđeni profesori moraju vratiti novac koji su primili kao mito u državni proračun.

Prema optužnici potvrđenoj u studenome 2015. profesori su po ispitu uglavnom dobivali tisuću eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugrade klima uređaj i metalna ograda.

Podsjećamo, presuda je zasad nepravomoćna te profesori prava imaju pravo žalbe na nju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.