Tribina o školskim uniformama u Splitu: Bolje ocjene i velika prilika za hrvatske tvrtke

Foto: Index

ŠKOLSKE uniforme nisu relikt socijalizma, već korak u pravom smjeru, zaključili su na tribini Inicijative za uvođenje školskih uniformi koju su večeras u Splitu održali HSLS-ovci.

Inicijativu su predstavili Hrvoje Bašić i Hrvoje Garac, a svoje viđenje dali su Natko Duvnjak, ravnatelj šibenske škole Jurja Dalmatinca, koja kreće s pilot projektom školskih uniformi te splitska psihologinja Mirjana Nazor.

Manje stresa za roditelje

Bašić je podsjetio kako školske uniforme datiraju s kraja Rimskog carstva te da su ponovno uvedene u Engleskoj u 16 stoljeću, ali iz potpuno drugog razloga od onog radi kojeg bi se to napravilo u Hrvatskoj.

"U Engleskoj su htjeli naglasiti privilegiranu klasu, a kod nas bi se upravo uniformama htjela dokinuti diskriminacija", istaknuo je Bašić.

Roditelji bi bili pod manjim stresom ako bi njihova djeca imala uniforme, jer im ne bi trebali birati odjeću, uniforme pridonose atmosferi učenja, do izražaja dolazi osobnost djeteta, a ne obiteljsko porijeklo ili status, učitelji postaju objektivniji, bolje su ocjene, manje je markiranja...

Sa školskim uniformama do boljih ocjena i manje izostanaka sa nastave

Prema istraživanja sveučilišta Oxford Brookes i Houston, školske uniforme utječu na ocjene i redovitije pohađanje nastave.

Inicijativa je predvidjela tri izvora financiranja, roditelje, osnivače škola te Ministarstvo kroz nultu stopu PDV-a. U OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku komplet školska uniforma izađe 200 kuna.

"Ovo je prilika za Hrvatsku. 330 tisuća učenika, potencijalno govorimo o 198 milijuna kuna godišnje za tekstilnu industriju te prilici za mnoga nova radna mjesta", kazao je Bašić.

Zajedništvo i osjećaj pripadnosti školi

Kako se u školama sve više osjećaju socijalne razlike, psihologinja Nazor istaknula je kako odjeća ima najveći značaj, a smatra da bi školske uniforme djeci dale osjećaj zajedništva i pripadnosti školi, što je vrlo važno.

"Izuzetno je bitna komponenta zajedništva jer ima djece koja ne vole ići u školu. Potiče se i odgojna funkcija uvođenjem školske uniforme. Učenici bi morali imati utjecaja na izgled uniforme", kazala je Nazor.

U Šibeniku 99 posto roditelja "za"

Natko Duvnjak, ravnatelj šibenske škole Jurja Dalmatinca, kaže kako su se oni zasad odlučili za polo majicu kao dio školske uniforme. Majice će imati izvezen grb škole.

"99 posto roditelja bilo je za, a uvijek ćete naći onih jedan posto koji će reći: "Što će nama kute, komunizam." A ja moram reći da je generacija iz kuta stvorila Hrvatsku. Na školske uniforme ne treba gledati loše", kazao je Duvnjak. Smatra da uniforme ne bi trebale biti jednobrazne, već bi se svaka škola razlikovala po prepoznatljivoj uniformi.

Benzon: "Pa u Harry Potteru svi nose uniforme..."

Zdeslav Benzon, splitski gradski vijećnik HSLS-a, usporedbe sa socijalizmom smatra neprimjerenim.

"Pa školske uniforme su ponikle u liberalnim državama. Uniforme ne suzbijaju individualnost, već je razvija", smatra Benzon. Sjetio se još jedne stvari.

"Svi ste gledali Harry Pottera. Tamo su svi u školskim uniformama. Nisam vidio nikoga kome je to smetalo", kazao je Benzon.

Prljević: "Puno je razloga za, gotovo nijedan protiv"

Na tribini je bio i tajnik splitskog HDZ-a Tomislav Prljević, također gradski vijećnik.

"HDZ bi podržao ovu inicijativu. Zašto ne? Smanjile bi se razlike, poboljšala kreativnost. Puno je razloga za, gotovo nijedan protiv", smatra Prljević.

Garac: "Kakav komunizam? U Japanu i Britaniji ga nisu imali, a uniforme se nose"

Garac smatra da ne stoje primjedbe da nas školske uniforme vraćaju u komunizam.

"Komunizma nikada nije bilo ni u Japanu, ni u Velikoj Britaniji, gdje se uniforme nose. Uniforma je moderna, nije to kecelja iz socijalizma. Mislim da ne stoje ni tumačenja kako će to ubiti kreativnost kod učenika. Pa nismo kreativni po robi koju nosimo, već po načinu razmišljanja. Ovo je velika šansa za tvrtke u Hrvatskoj", zaključio je Garac.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.