Detalji tragedije kod Popovače: "Zvali su prijatelja, pitali ga o toj tehnologiji"

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

"Mirno smo mjesto, ne pamtimo da se nešto ovakvo dogodilo. Sve nas je to potreslo. Dvojica preminulih moji su školski prijatelji", rekao je za Index Dražen Pavlović, načelnik Općine Velika Ludina, nakon što su jutros u vikendici u Sisačko-moslavačkoj županiji pronađena tijela trojice muškaraca. Za ponedjeljak je u toj općini najavljen dan žalosti.

Podsjetimo, jutros oko 6:30 policija je zaprimila dojavu da se u vikendici na području te općine u Sisačko-moslavačkoj županiji nalaze trojica muškaraca. Na terenu su zatekli tri beživotna tijela na kojima nisu uočili ozljede. 

Načelnik: Dan ranije zvali su prijatelja i raspitivali se o toj tehnologiji

Neslužbeno se doznaje da su trojica muškaraca u klijeti hladila mošt suhim ledom. Pretpostavlja se kako je došlo do reakcije s dušikom i oslobađanja ugljičnog monoksida (CO) što je prouzročilo trovanje trojice muškaraca. No, što se točno dogodilo, utvrdit će kriminalističko istraživanje.

"Dan ranije oko 18 sati su zvali četvrtog prijatelja i raspitivali se oko te tehnologije. Zvali su ga da dođe k njima, ali nije mogao. Jutros je supruga jednog od preminulih primijetila da ga nema, a trebao je rano ići na posao. Koliko znam, ona je pozvala tog prijatelja i hitne službe", rekao je načelnik Pavlović za Index.

Kaže i da su se supruga preminulog i prijatelj odmah zaputili do vikendice, gdje su pronašli tijela muškaraca. Došle su i hitne službe, ali prema riječima načelnika, mogli su samo konstatirati smrt.

Inače, trovanje ugljikovim monoksidom česta je pojava u sezoni berbe grožđa i policija redovito objavljuje upozorenja da se prilikom ovih radnji osigura provjetravanje prostorija s moštom. Berbe grožđa u Moslavini počele su sredinom kolovoza, mjesec dana ranije od uobičajenog početka berbi.

Tijela prevezena na Odjel patologije sisačke bolnice

Očevidom rukovodi zamjenica županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku u suradnji s vještacima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. 

Tijela su prevezena na Odjel patologije sisačke Opće bolnice, gdje će se obaviti obdukcija kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

Suhi led (ugljikov IV oksid), koji su navodno koristili preminuli muškarci, inače se koristi kao izvor hladnoće za potrebe skladištenja i hlađenja. Nema okusa i neutralnog je mirisa te se pomoću njega mogu održavati temperature između -25 i +10 stupnjeva.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.