Troje mrtvih u deset dana, dvoje se bori za život: Jaco pomozi radnicima Salonita

DUGOGODIŠNJA izloženost pogubnom azbestu kosi radnike Salonita. U svega desetak dana troje ih je umrlo nakon godina patnji i teških bolova. Danas je od mezotelioma pluća umrla Nada Valić, prije svega koji dan umrle su i njene kolege Nediljko Čipčić i Kajo Milišić. Prije koji mjesec umro je i Ivan Nožina. U vrlo teškom stanju su i Mara Kulić i Vjeko Mikelić Badi...

Radnici umiru, a država ne želi isplatiti naknadu za izloženost azbestu

Radnici Salonita umiru dok država i dalje odbija isplatiti pravednu naknadu za izloženost azbestu. Danas je propao pokušaj dogovora HUS-a s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem. Sindikalac Jozo Marić tražio je 50 tisuća eura po radniku, Popijač nudio 60 tisuća kuna. Nisu se našli pa se pregovori i dogovori nastavljaju.

"Premijerka je obećala", uzda se Marić, koji je u rujnu prošle godine deset dana s devetoricom radnika štrajkao glađu ne bi li privukao pažnju Jadranke Kosor. Premijerka se na koncu uistinu smilovala. Ganuta stradanjem hrvatskog radništva prigodno je pustila suzu, obećala štošta, a onda podosta zaboravila. 

Azbestoza je tek odnedavno priznata kao profesionalno oboljenje. Dotad su se odgovorni pravili kao da ne postoji. I država se iskazala prije koju godinu. Azbest su stavili van zakona, a onda dozvolili trgovanje kako bi Salonit počistio zalihe?! 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.