Trojica ukrajinskih ministara iznenada podnijela ostavke

Ilustracija: EPA

Trojica ukrajinskih ministara podnijela su ostavke, priopćio je na Facebooku predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk. 

"Pisma ostavke sljedećih dužnosnika predana su Verhovnoj Radi Ukrajine: Oleksandr Kamišin, ministar strateške industrije Ukrajine; Denis Maljuska, ministar pravosuđa Ukrajine; Ruslan Strilec, ministar zaštite okoliša i prirodnih resursa Ukrajine. Vitalij Koval, šef Državnog imovinskog fonda Ukrajine, također je poslao pismo ostavke", napisao je Stefančuk. 

Samo jedan ministar najavio gdje će nastaviti djelovati

Najavio je da će o ovim ostavkama raspravljati na nadolazećoj plenarnoj sjednici. Nisu navedeni razlozi ostavki, a samo je Kamišin najavio da će ostati u obrambenom sektoru, ali na drugoj poziciji. 

Kamišin (40) imenovan je na dužnost u ožujku 2023. i predvodio napore Ukrajine da pojača obrambenu proizvodnju oružja, od napadačkih bespilotnih letjelica do projektila dugog dometa, dok se kijevske snage bore protiv ruske vojske, puno bolje naoružane i brojnije.

U godini nakon početka sveobuhvatne invazije Kremlja u veljači 2022., isprofilirao se kao učinkovit ratni vođa koji upravlja nacionalnom željeznicom, vitalnom logističkom arterijom i za civile i za vojsku.

Očekuje se da će Zelenski popuniti upražnjene pozicije

Odlazak trojice ministara povećava neizvjesnost oko vlade jer je još najmanje pet ministarskih resora upražnjeno nakon smjena ranije ove godine.

Predsjednik Volodimir Zelenski i njegov politički tim mogli bi sada popuniti sve pozicije u pokušaju uvođenja reda u vladu prije nego što ovog mjeseca otputuje u Sjedinjene Države kako bi prisustvovao Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Ukrajinski čelnik rekao je prošli tjedan da se nada sastanku s predsjednikom Sjedinjenih Država Joeom Bidenom i njegova dva moguća nasljednika kako bi predstavio "plan pobjede" koji bi prisilio Rusiju da prekine rat u Ukrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.