Trojica vojnih policajaca osuđena za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori

Foto: Index

TROJICA vojnih policajaca osuđeni su danas u Splitu nepravomoćno na zatvorske kazne za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori.

Zamjenik upravitelja Vojno-istražnog centra Tonči Vrkić osuđen je na šest, a čuvari i pripadnici 72. bojne VP Ante Gudić i Anđelko Botić na po četiri godine zatvora. S obzirom da su već osuđeni na zatvorske kazne u slučaju Lora zbog ratnog zločina nad civilima, sudac Vladimir Živaljić izrekao im je odmah i jedinstvene kazne od 10 i 8 godina zatvora pa su Vrkić i društvo sa suda sprovedeni u splitski zatvor. 

Trojica zarobljenika živi iz Lore nisu izašli

Vrkić i ostali krivi su za maltretiranja ratnih zarobljenika u Lori 1992. godine. Neevidentirane zarobljenike iz Bloka C premlaćivalo se, spajalo na struju, vodilo na lažna strijeljanja, polivanja hladnom vodom... Neki su zadobili prostrijelne rane, neki lomove kostiju, svi imaju psihičke traume, a trojica iz Lore živi nisu izašli. Njihovi posmrtni ostaci nađeni su na pravoslavnom groblju u Tomislavgradu. Obitelji je sudac Živaljić uputio u parnicu za naknadu štete.

Navode iz optužnice okrivljenici nisu priznali, ali su se suglasili s čitanjem iskaza oštećenika. Da nisu, suđenje bi još potrajalo. Obrana je najavila kako se neće žaliti na presudu.

Odvojeno se sudi bivšem šefu VIC-a Lora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru. Njima je u tijeku i ponovljeno suđenje za Loru 1, tj. ratni zločin nad civilima. Bili su pravomoćno osuđeni, no kako su proveli u bijegu 10, odnosno, 15 godina, imaju pravo na novo suđenje. Nedavno su pušteni iz pritvora na slobodu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.