Tropska bolest koju komarci prenose sa pasa na ljude pojavila se u Bosanskoj Posavini

TROPSKA bolest dirofilarioza pojavila se na području Bosanske Posavine, u Domaljevcu i Prudu u susjednoj BiH. Bolest je dijagnosticirana kod dva psa, a sa zaražene životinje na ljude je mogu prenijeti komarci. Pojava bolesti potvrđena je u Zavodu za parazitologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Kako piše banjolučki Fokus, u Veterinarskoj stanici Argus u Domaljevcu, dirofilarioza je u travnju ove godine dijagnosticirana kod dva psa. Vlasnik psa iz Domaljevca veterinarima je doveo oštrodlakog njemačkog ptičara koji je osjećao opću slabost. Nakon rutinskog pregleda krvi, utvrđena je dirofilarioza. Drugi slučaj zabilježen je samo dva dana kasnije kod ženke zlatnog labradora iz Pruda.

"Pas je imao ubodnu ranu ispod prednjeg lijevog aksilarnog dijela, promjera oko pet centimetara i dubine šest do osam centimetara. Prilikom obrade rane, slučajno sam izvukao crva bjelkaste boje dužine oko deset centimetara i debljine manje od jedan milimetar. Budući da smo već imali slučaj dirofilarioze, analizirali smo krv te pod mikroskopom vidjeli obilno brzo kružno kretanje parazita, što predstavlja parazitemiju. Vidjeli smo dirofilarije, što se podudaralo s fotografijama koje smo načinili dva dana ranije", naveo je veterinar Drago Kobaš.

Opasna ili ne?

Kao što je već navedeno, na čovjeka bolest prenose komarci, a crvi ulaze u krvotok i izazivaju različita oštećenja krvožilnog sustava što naposljetku može dovesti do otkazivanja srca ili pluća. "Bolest je opasna za život ljudi, jer se ne zna kako će djelovati u našem okruženju, pogotovo ako se zna da smo u zoni gdje su komarci, maltene, domaće životinje. U prvom koraku potrebno je da se u krugu od oko jednog kilometra gdje su se pojavili slučajevi ove bolesti uzme krv iz svakog psa i mačke te utvrdi koliko je bolest raširena. U drugom krugu od svih zaraženih životinja trebalo bi uzeti krv, kako bi se utvrdilo do koje granice je bolest otišla, a akcija svih mora biti veoma brza", naveo je za Fokus veterinar iz Orašja, Ivo Kobaš.

Ipak, s njime se ne slaže veterinarska inspektorica u Posavskom kantonu, Tadija Agatić, koja navodi: "Bolest nije opasna. Broj smrtnih slučajeva u svijetu u prosjeku je vrlo mali, a bolest nije na popisu bolesti veterinarske službe". No, bila izrazito opasna ili ne za ljude, bolest je izazvala paniku kod lokalnog stanovništva. Anto Petrić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona, rekao je da će biti testirane sve životinje u krugu od mjesta gdje se bolest pojavila. "Izolirali smo životinje i sada slijedi liječenje, a ako to ne uspije, bit ćemo prisiljeni ukloniti zaražene životinje", rekao je Petrić te dodao kako je u posljednjih stotinu godina od ove bolesti u svijetu umrlo oko 700 ljudi.

I.M.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.