Trump: Američki Židovi koji glasaju za demokrate nisu lojalni građani SAD-a

Foto: EPA

AKTIVISTI, političari i mnogi drugi pripadnici židovske zajednice u SAD-u žestoko su se obrušili na američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove jučerašnje izjave da "svaki američki Židov koji glasa za demokrate ili apsolutno ništa ne zna ili iskazuje nelojalnost".

Izjavu je dao nakon što su nedavno objavljeni rezultati ankete koja je pokazala da se većina Židova u SAD-u smatra demokratima, javlja Al Jazeera. 

Senator Bernie Sanders, koji se natječe za predsjedničku nominaciju unutar Demokratske stranke, na Trumpovu izjavu reagirao je riječima da sebe smatra "ponosnim Židovom kojeg ni najmanje ne brine to što će glasati za demokrate". Aludirajući na sebe, za vrijeme kampanje u Iowi rekao je da će "na sljedećim izborima glasati za čovjeka za kojeg želim da postane prvi židovski predsjednik SAD-a".

Vrijeđanje Židova nakon uvreda na račun dviju muslimanki 

Trump nije precizirao što je točno htio reći kada je izjavio da američki Židovi nisu lojalni građani, no zanimljivo je da je to rekao nedugo nakon napada na dvije zastupnice Demokratske stranke u Kongresu, Ilhan Omar i Rashidu Tlaib, koje žestoko kritiziraju Izrael i njegovu politiku prema Palestincima. 

Na Trumpovo inzistiranje Izrael je prošlog tjedna navedenim zastupnicama zabranio ulazak u zemlju.

Rashidi Tlaib je ubrzo nakon toga ipak dopušten ulazak na humanitarnoj osnovi kako bi mogla posjetiti baku koja živi u okupiranom području Zapadne obale, no ona je tu mogućnost odbila izjavivši da "neće dopustiti Izraelu da izrabljuje njenu ljubav prema svojoj obitelji niti se pokoriti njegovoj represivnoj i rasističkoj politici". 

Trump je pak Ilhan Omar nazvao "katastrofom za Židove", dodajući pritom da ga nisu "ganule suze Taib". 

Kritika Trumpa na društvenim mrežama

Kritičarima Trumpa nije trebalo puno vremena da počnu objavljivati komentare na društvenim mrežama, pri čemu je If Not Now, udruga mladih američkih Židova koja se zalaže za okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija, na Twitteru napisala: "Ova optužba o nelojalnosti nije znak antisemitizma. To je ulizivanje njegovom nacionalističkom bjelačkom biračkom tijelu. Američki Židovi i demokratski političari tomu moraju stati na kraj."   

  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.