Trump je izričito tražio zabranu za muslimane, otkrio Rudy Giuliani

Foto: 

BIVŠI gradonačelnik New Yorka i Trumpov pristaša Rudy Giuliani izjavio je kako je predsjednik Donald Trump htio "zabranu za muslimane" i tražio od njega da osnuje komisiju koja bi "mu pokazala pravi način da  to učini legalno".

Giuliani: Lista zemalja određena na temelju terorističke opasnosti

Giuliani, istaknuti republikanac kojeg se u medijima spominjalo kao kandidata za državnog odvjetnika ili drugo mjesto u Trumpovoj administraciji, ali u njoj na kraju nije završio, opisao je u intervjuu za Fox News kako je donesena Trumpova kontroverzna zabrana ulaska u SAD za izbjeglice, kao i za izbjeglice sedam većinski muslimanskih zemalja.

Trumpova izvršna odredba koju je potpisao u petak suspendirala je primanje izbjeglica u zemlju na 120 dana, a za izbjeglice iz Sirije trajno, ali i ulaz svim građanima iz Sirije, Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena na 90 dana. Usto je naređeno implementiranje "novih mjera kontrole" koje bi detektirale "radikalne islamske teroriste".

"Kako je predsjednik odlučio o sedam zemalja" i je li zabrana imala veze s religijom, upitala je voditeljica Jeanine Pirro Giulianija. "ispričat ću vam cijelu povijest toga", odgovorio je Giuliani: "Dakle kad je (Trump) to prvo najavio, rekao je 'zabrana muslimanima'. Nazvao me. Rekao je: 'Sastavi komisiju. Pokaži mi pravi način da to napravim legalno.'"

Giuliani je potom sastavio "cijelu grupu vrlo stručnih odvjetnika za to", uključujući bivšeg državnog odvjetnika Michaela Mukaseya i republikanskog kongresnika Petera Kinga.

"I ono što smo mi napravili je da smo se fokusirali, umjesto na religiju, na opasnost - područja u svijetu koja stvaraju opasnost za nas. Što je činjenična osnova, ne religiozna osnova. Savršeno legalno, savršeno razumno. I na tome je zabrana zasnovana. Nije zasnovana na religiji. Zasnovana je na mjestima gdje postoje značajni dokazi da ljudi šalju teroriste u našu zemlju", objasnio je Giuliani.

Lista zemalja mogla bi biti proširena, razmatra se Pakistan

Dok su kritičari ovo uzeli kao dokaz da je Trumpova odredba nastala s namjerom da se uvede zabrana na osnovi religije, Trumpova savjetnica Kellyane Conway odvratila je da se ne radi o zabrani za muslimane, već o nadogradnji na ograničenje putovanja koje je već uveo bivši predsjednik Barrack Obama, prenosi Washington Post.

Reince Priebus, Trumpov šef kabineta, sugerirao je u intervjuu za CBS da bi zabrana mogla biti proširena na Pakistan i druge zemlje te dodao da je odredba sastavljena u dogovoru s ministarstvima vanjskih poslova i domovinske sigurnosti. "Nismo samo istipkali ovu odredbu u uredu i potpisali je", odvratio je Priebus na kritike da je zabrana donesena brzopleto i bez konzultacija s cijelom administracijom.

Sam Trump je također negirao da se radi o zabrani za muslimane i još jednom optužio medije da pogrešno predstavljaju njegove odluke. No sudeći prema izjavi njegovog bliskog suradnika Giulianija, upravo to mu je bila namjera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.