Trump misli da ima neodoljivu ponudu za Kima. Hoće li je Kim prihvatiti?

Foto: EPA

NOĆ prije povijesnog summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, sjevernokorejski lider Kim Jong-un prošetao se središtem Singapura i razgledao ovaj bogati kapitalistički grad-državu. Domaći su ga proveli s jasnim ciljem - da vidi kako i Sjeverna Koreja može imati ovakvu budućnost ako se riješi svog nuklearnog oružja.

A zemlja u kojoj se Trump i Kim u srijedu sastaju ima još veću simboliku - Vijetnam je zemlja koja je u manje od 50 godina prošla transformaciju od ogorčenog neprijatelja SAD-a koja je izašla iz katastrofalnog rata do miroljubivog partnera, piše CNN.

>> Trump: Sjeverna Koreja mogla bi postati velika ekonomska sila

Stručnjaci vjeruju da Trumpova administracija planira "prodati" Sjevernoj Koreji vijetnamski model, gdje je Komunistička partija još uvijek na vlasti, demokracija nije uvedena, ali je doživjela ekonomski boom nakon što je uvela tržišno gospodarstvo i normalizirala odnose sa SAD-om. 

Ipak, analitičari su skeptični oko mogućnosti da će takav pregovarački pristup dati opipljive rezultate. Sjeverna Koreja već zna kako kapitalizam i tržišno gospodarstvo funkcioniraju, ali je odlučila odbiti ih. 

I Kinezi su pokušavali pokazati Kimu dobrobiti kapitalizma

Nije samo SAD taj koji pokušava Sjevernu Koreju usmjeriti na put kapitalizma - Kina, koja je i sama doživjela dramatični ekonomski procvat nakon što je provela tržišne reforme, već godinama uvjerava sjevernokorejski režim da napravi isto. Svaki put kad bi pokojni sjevernokorejski vođa Kim Jong Il došao u posjet Kini, odveli bi ga da obiđe kapitalistička poduzeća i investicije. 

Bivši dužnosnik američkog ministarstva obrane u administraciji Baracka Obame objasnio je da su istu taktiku već koristili i Amerikanci.

"Povijesno je bilo mnogo slučajeva - ja osobno znam za pet-šest - gdje su visoke sjevernokorejske dužnosnike vodili uokolo i pokazivali im kako kapitalistički industrijalizam izgleda. Pokazivali su im kako Burza dionica u New Yorku izgleda ili bi ih odveli u neki tech lab u Silicijskoj dolini", rekao je Jackson za CNN: "Pokazali smo im kako kapitalizam izgleda... Ideja da će vidjeti nešto fizički u Vijetnamu što će ih potaknuti, za razliku od onog što smo im pokazali, pomalo je besmislena."

Ova taktika seže i prije Obamine administracije. Ekspert za Aziju u ministarstvu vanjskih poslova u administraciji Billa Clintona, Evans Revere, rekao je da su pregovarači s Pjongjangom i tada pokušavali pridobiti Kimov režim pokazujući im primjer Vijetnama.

"Mislili smo, pomalo naivno u to vrijeme, da će to biti jako privlačno Sjevernoj Koreji i da će im naše obećanje suradnje u modernizaciji ekonomije biti atraktivno (...), da će odustati od svog programa nuklearnog naoružanja. Bili smo u krivu", zaključuje Revere: "Ako svi ovi poticaji i pristup Sjevernoj Koreji temeljen na poticajima da krenu novim putem nisu djelovali tada kada nisu imali nuklearno oružje i nisu ih spriječili da razviju nuklearno oružje, zašto bi radili sada kada su zaista država s nuklearnim oružjem?"

Vijetnamska Komunistička partija je prihvatila kapitalizam i trgovinu sa SAD-om, ali zadržala vlast

Ipak, vijetnamski model može biti istovremeno privlačan i za Sjevernu Koreju i za SAD. Za Kimov režim to bi značilo da tranzicija prema kapitalizmu ne znači nužno i gubitak vlasti. Za SAD to je primjer da je moguće pretvoriti neprijatelja u prijatelja i u isto vrijeme možda dobro zaraditi. Kad su Washington i Hanoi normalizirali odnose 1995., američki izvoz u Vijetnam iznosio je samo 252 milijuna dolara, a uvoz iz Vijetnama 199 milijuna. 2018. je taj izvoz iznosio 8 milijardi dolara, a uvoz čak 45 milijardi dolara, prema podacima Američkog cenzusa.

>> VIDEO Kim i Trump potpisali deklaraciju nakon povijesnog summita

Novinarka Associated Pressa Jean Lee, jedna od rijetkih zapadnih novinara koja je godinama izvještavala iz Sjeverne Koreje, ističe da "Kim Jong-un želi pokazati svom narodu" da se Sjeverna Koreja i dalje vidi kao superiorna nacija u odnosu na Vijetnam, Singapur i slične zemlje.

"Oni će ući u ove razgovore tvrdeći upravo to - hej, ne mogu se uspoređivati s nama, mi smo nuklearna sila. I gurat će tu sliku Sjeverne Koreje kao nuklearne sile koliko god mogu jer to Sjevernoj Koreji daje mnogo bolju poziciju za stolom nego da su samo još jedna siromašna zemlja", kaže Lee i dodaje da će novi susret biti poput šahovske partije, nakon što se prvi susret sastojao uglavnom od uvodnih osmijeha, rukovanja i lijepih riječi.

Stručnjakinja upozorava: Lako je biti zaveden sjevernokorejskom propagandom

"Oni (SAD) trebaju ući u ovo pripremljeni i s obavljenim domaćim radom. Znam kako su teški Sjeverni Korejci i ako ne razumijete povijest i motivaciju Sjevernih Korejaca, vrlo je lako biti zaveden propagandom i dramom trenutka", upozorava Lee.

Andrej Lankov, jedan od rijetkih stranaca koji je studirao na najprestižnijoj sjevernokorejskoj visokoškolskoj ustanovi, Sveučilištu Kim Il Sung i koji danas vodi konzultantsku tvrtku Korea risk Group, još je izravniji. "Donald Trump i mnogi drugi u Washingtonu u stvari govore da, ako Sjeverna Koreja preda svoje nuklearno oružje i prihvati strane investicije - kao što je Kina napravila - postat će vrlo bogata država, a sjevernokorejski lideri će uživati u životnom stilu o kojem nisu mogli ni sanjati. Problem s ovom porukom je jednostavan - mrtvim ljudima ne trebaju novci", kaže Lankov.

>> Sjeverna Koreja ima najmanje 13 tajnih raketnih baza. Snimljene su satelitom

Kim i njegovi najviši savjetnici su hladni, racionalni i brutalno racionalni, ocjenjuje Lankov, kojeg se smatra jednim od vodećih današnjih stručnjaka za ovu izoliranu i problematičnu zemlju. "Za Sjevernu Koreju sigurnost dolazi prva. A oni vjeruju da je njihova sigurnost nesavršena ako nemaju nuklearno oružje. Redukcija nuklearnog oružja može se ispregovarati, ali denuklearizacija je tlapnja", zaključuje Lankov o mogućnosti da Trumpova administracija zaista uvjeri Kimov režim da se potpuno odrekne svog nuklearnog arsenala.

Kritičari nekonvencionalne strategije Trumpove administracije po pitanju Sjeverne Koreje optužuju Trumpa da nije dobio nikakve konkretne i provjerljive ustupke od Kima na susretu u Singapuru prošlog lipnja. Trump pak tvrdi da su susret i pregovori prije i nakon istog vratili dvije zemlja s ruba rata i stvorile dosad neviđenu priliku za dogovor. Trump je, doduše, odmah po povratku iz Singapura ustvrdio da Sjeverna Koreja "više nije nuklearna prijetnja", što očito nije istina - ne samo što su američki stručnjaci identificirali 13 tajnih operativnih baza za nuklearne projektile u toj zemlji, a Trumpova administracija u ovogodišnjoj obrambenoj strategiji Sjevernu Koreju i dalje drži za "izvanrednu prijetnju", i američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je za CNN kako je Sjeverna Koreja i dalje nuklearna prijetnja. 

Adam Mount, ekspert za nuklearno odvraćanje u Federaciji američkih znanstvenika, smatra da je dogovor moguć, ali samo ako SAD smanji očekivanja. "Dosad su pregovori umanjili tenzije prošle godine i dramatično usporili rast (sjevernokorejskog nuklearnog) arsenala. Trik je sada učiniti te granice trajnima i strogima", kaže Mount.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.