Trump na obljetnicu napada 11. rujna: "Tog dana naše oči su se otvorile"

Screenshot: PBS

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je prigodom obilježavanja 16. godišnjice terorističkih napada na SAD 11. rujna obećao pobijediti terorizam i rekao je da se Ameriku ne može zastrašiti.

"Teroristi koji su nas napali mislili su da će izazvati strah i oslabiti naš duh ali se Ameriku ne može zastrašiti, a oni koji to pokušaju uskoro će se pridružiti popisu poraženih neprijatelja koji su se usudili iskušavati naš duh", rekao je Trump na komemoraciji u Pentagonu.

Komemoracije za žrtve napada održane su i u New Yorku i Pennsylvaniji a Trump se prisjetio boli i užasa koji su Amerikanci i svijet osjetili toga dana.



"Toga dana nije se promijenio samo svijet nego smo se promijenili svi. Naše oči su se otvorile pred dubinom zla s kojime smo se suočili", rekao je Trump odajući počast za gotovo 7000 američkih vojnika ubijenih u ratu SAD-a protiv terorizma tijekom proteklih 16 godina.

Trump je prije toga u Bijeloj kući, na prvoj komemoraciji koju je predvodio kao predsjednik SAD-a, minutom šutnje odao počast za žrtve terorističkog napada 11. rujna 2001.

Okruženi suradnicima, Donald i supruga Melanija počast žrtvama odali su minutom šutnje u vrtu Bijele kuće u 8,46 sati ujutro po mjesnom vremenu, kada se prvi zrakoplov zaletio u jedan od dvaju tornjeva Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

U napadima je poginulo gotovo 3000 ljudi. Zastava na Bijeloj kući spuštena je tim povodom na pola koplja.

Počast žrtvama širom zemlje


Počast žrtvama minutom šutnje odana je u isto vrijeme i na mnogim drugim mjestima širom zemlje, ponajprije na samom mjestu napada u New Yorku gdje su abecednim redom pročitana imena svih žrtava.

Teroristi Al Kaide, njih 19, oteli su 11. rujna 2001. četiri putnička zrakoplova i obrušili ih na tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i na Pentagon kod Washingtona, dok se četvrti srušio u Pennsylvaniji u Shanksvilleu.

Potpredsjednik SAD-a  Mike Pence i ministar unutarnjih poslova Ryan Zinke u ponedjeljak će doći u Shanksville gdje se gradi 28 metara visok stup u spomen na 33 putnika i sedmero članova posade iz zrakoplova American Airlinesa koji su onemogućili teroriste da preuzmu nadzor nad zrakoplovom. Zrakoplov se uslijed njihovog otpora teroristima srušio u polje umjesto u Washingtonu.

Stup će imati 40 zvona, po jedno za svakog poginulog u zrakoplovu.

U zgradi Pentagona u Arlingtonu pored Washingtona na koju se srušio jedan od otetih zrakoplova u napadu 11. rujna poginule su 184 osobe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.