Trump napao bivšeg saveznika, senatora koji ga je optužio za poticanje rulje na napad

Foto: EPA

BIVŠI američki predsjednik Donald Trump jučer se obrušio na čelnika senatske republikanske manjine Mitcha McConnella, produbljujući sukob u vrhu te stranke nakon gubitka Bijele kuće i kontrole nad Senatom.

"Mitch je sirov, smrknut i neugodan političar i ako će republikanski senatori ostati s njim, neće ponovno pobijediti", rekao je u izjavi Trump koji je u subotu u Senatu oslobođen nakon drugog suđenja za opoziv.

Trump i McConnell razišli su se u tjednima nakon predsjedničkih izbora 3. studenoga, a Trump mu je zamjerio što je McConnell demokratu Joeu Bidenu priznao izbornu pobjedu. Jaz među njima produbio se nakon što je McConnell u subotu u Senatu izjavio da je Trump "praktički i moralno odgovoran" za upad u Kapitol 6. siječnja.

Trump nije proglašen krivim za poticanje na pobunu

McConnell je unatoč tome glasao za oslobađanje Trumpa, rekavši kako vjeruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na sadašnje, a ne bivše dužnosnike.

Nakon što je Zastupnički dom 13. siječnja izglasao Trumpov opoziv Senat ga je u subotu oslobodio za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristaša na sjedište američkog Kongresa. Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje 43 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina odnosno 67 senatora.

Reuters prenosi kako njih dvojica pokušavaju gurnuti stranku u suprotnim smjerovima, McConnell natrag prema korijenima, dok Trump, kojega još uvijek podržava veliki dio republikanske biračke baze, zagovara populistički pristup.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.