Trump u UN-u nahvalio Poljsku, Izrael i Saudijsku Arabiju

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump održao je danas svoj drugi govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. 

Glavna tema u Trumpovu govoru bio je američki suverenitet koji je suprotstavio "ideologiji globalizma" i međunarodnim vlastima. No u govoru također se žestoko obrušio na Iran kao "korumpiranu diktaturu" koja pljačka iranski narod da bi financirala agresiju u inozemstvu.

Iranski režim "sije kaos, smrt i uništenje"

"Lideri Irana siju kaos, smrt i uništenje. Oni ne poštuju svoje susjede niti suverena prava nacija", rekao je američki predsjednik u govoru koji su mnogi svjetski lideri iščekivali sa strepnjom. Također je branio odluku o izlasku SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom i rekao da su tu odluku pozdravile druge bliskoistočne države.

Usporedio je vrlo loše odnose SAD-a i Irana s odnosima između njegove zemlje i Sjeverne Koreje, koje je opisao kao poboljšane. Dok je prošle godine na istom mjestu prijetio sjevernokorejskom režimu i ismijavao njegovog vođu Kim Jong-una, nazvavši ga "malim čovjekom-raketom", ove ga je godine pohvalio zbog zaustavljanja nuklearnih i projektilskih testiranja i povratka dijela posmrtnih ostataka američkih vojnika iz Korejskog rata. 

Njegov susret sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jong-unom u Singapuru u srpnju doveo je do razvoja događaja kakav se nekoliko mjeseci ranije nije mogao ni zamisliti, rekao je Trump. 

"Uz potporu brojnih ovdje prisutnih zemalja, počeli smo surađivati sa Sjevernom Korejom kako bismo spiralu sukoba zamijenili smionom i novom potragom za mirom", naglasio je Trump. Dodao je kako uskoro očekuje drugi sastanak na vrhu s Kimom.

OPEC "iskorištava ostatak svijeta"

Trump je također pozvao međunarodnu zajednicu na reforme međunarodne trgovine i još jednom kritizirao trgovinsku praksu Kine. Pozvao je udruženje zemalja izvoznica nafte OPEC da prestane povećavati cijene nafte. "OPEC i nacije OPEC-a, kao i obično, iskorištavaju ostatak svijeta i meni se to ne sviđa, nikome se to ne bi trebalo sviđati. Mi branimo mnoge od tih nacija za ništa, a oni nas zauzvrat iskorištavaju naplaćujući nam skupo naftu. To nije dobro!" bio je oštar Trump.

Naveo je i da je naložio svom državnom tajniku Mikeu Pompeu da revidira inozemnu pomoć koju Washington daje drugim zemljama. Požalio se da SAD daje previše novca drugim zemljama koje ne uzvraćaju uslugu te da će odsad će davati pomoć "samo zemljama koje nas poštuju i koje su, iskreno, naši prijatelji". 

Sve je ovo bilo u skladu s možda i najdosljednijim političkim stajalištem koje je zadržao od predizborne kampanje do danas - da druge zemlje tretiraju SAD nepošteno i da će on to ispraviti. "SAD se više neće iskorištavati", poručio je dramatično.

Nove sankcije Venezueli, odbijanje sporazuma o migracijama

Najavio je i nove sankcije Venezueli, odnosno dužnosnicima iz socijalističkog režima Nicholasa Madura. 

Dao je do znanja i da SAD neće sudjelovati u novom globalnom sporazumu o migracijama, već će umjesto toga poticati druge nacije da napreduju unutar vlastitih granica. 

Trump se pohvalio da je njegova administracija postigla "više od bilo koje druge" u američkoj povijesti. Ovo hvalisanje, uobičajeno za Trumpa, izazvalo je smijeh u dvorani, na što je Trump uzvratio: "Nisam očekivao takvu reakciju, ali to je u redu".

No imao je i riječi hvale za nekoliko zemalja: Izrael, Saudijsku Arabiju, Poljsku i Indiju. Slučajno ili ne, sve su ovo zemlje koje su posljednjih godina pod sve snažnijim kritikama zbog kršenja ljudskih prava i vladavine prava.

 

 

"Jedino što tražimo je da poštujete naš suverenitet"

SAD je jači, bogatiji i sigurniji, ustrajao je Trump.

Jedna od ključnih točaka njegova govora bilo je pravo Amerike da ide svojim putem. "Poštujem pravo svake nacije u ovoj dvorani da živi po vlastitim običajima, vjerovanjima i tradicijom", rekao je Trump.

"SAD vam neće govoriti kako da živite i što da radite. Jedino što tražimo zauzvrat je da poštujete naš suverenitet", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.