Trumpa je zvao "američkim Hitlerom". Sad ga je Trump izabrao za potpredsjednika

Foto: Profimedia

"Ja sam jedan od onih koji kažu 'nikad Trump'. Nikad mi se nije sviđao."

"Bože, koji idiot."

"Smatram da ga treba osuditi."

To je rekao JD Vance u intervjuima i na Twitteru 2016., kada ga je objava memoara pod nazivom Hillbilly Elegy katapultiralo prema slavi.

"Cinični šupak ili američki Hitler"

Iste godine privatno je napisao suradniku na Facebooku: "Krećem se između mišljenja da je Trump ili ciničan šupak ili američki Hitler."

Nekoliko godina kasnije Vance se transformirao u jednog od Trumpovih postojanih saveznika. Senator iz američke savezne države Ohio jučer je proglašen kandidatom za potpredsjednika. Za razliku od Trumpa, Vanceovi korijeni su s američkog Srednjeg zapada, što bi republikancima trebalo dodatno povećati šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Vanceu to nije prva velika transformacija u životu. Kako je iz siromaštva došao do najviših razina američke politike?

Memoari ga proslavili

Vance je rođen kao James David Bowman u Middletownu u državi Ohio. Majka mu se borila s ovisnošću, a otac je napustio obitelj kad je JD bio malen.

Odgojili su ga djed i baka, "Mamaw" i "Papaw", koje je simpatično portretirao u svojim memoarima Hillbilly Elegy iz 2016. godine.

Iako se Middletown nalazi u Ohiju, Vance se poistovjetio s korijenima svoje obitelji malo južnije u Appalachiji, golemoj planinskoj unutrašnjosti regije koja se proteže od dubokog juga do rubova industrijskog Srednjeg zapada. Uključuje neka od najsiromašnijih područja u zemlji.

Izraziti konzervativac

Vance je u knjizi dao iskren prikaz kušnji, muka i loših odluka članova svoje obitelji i prijatelja. Njegova je knjiga zauzela izrazito konzervativno stajalište, opisujući ih kao kronične rasipnike, ovisne o socijalnim davanjima i koji se uglavnom ne uspijevaju izvući vlastitim naporima.

Napisao je da je vidio svoje susjede i obitelj kako "reagiraju na loše okolnosti na najgori mogući način" te su bili proizvodi "kulture koja potiče društveno propadanje umjesto da mu se suprotstavlja".

"Istina je teška", napisao je, "a najteže istine za brđane su one koje moraju reći o sebi." Dok je ismijavao "elite" i visoko društvo, sebe je slikao kao čistu suprotnost kroničnom neuspjehu onih s kojima je odrastao.

U vrijeme kada je knjiga izašla, Vancea su vlastiti napori doveli daleko od Middletowna: prvo u američke marince, s kojima je služio u Iraku, a kasnije na Državno sveučilište Ohio, Pravni fakultet Yale i posao u kalifornijskoj financijskoj kompaniji.

Objašnjavao privlačnost Trumpa bijelim biračima iz radničke klase

Hillbilly Elegy učinio ga je ne samo autorom bestselera već i traženim komentatorom koji je često pozivan da objasni privlačnost Donalda Trumpa bijelim glasačima iz radničke klase.

Rijetko je propuštao priliku kritizirati tadašnjeg republikanskog kandidata. "Mislim da ovi izbori doista imaju negativan učinak, posebno na bijelu radničku klasu", rekao je intervjuu u listopadu 2016.

"Ono što radi je davanje izgovora ljudima da upiru prstom u nekoga drugoga, u meksičke imigrante, kinesku trgovinu, demokratske elite ili nešto drugo", rekao je.

Od rizičnih ulaganja do politike

Vance se 2017. vratio u Ohio i nastavio raditi u sektoru rizičnih ulaganja. On i njegova supruga Usha Chilukuri Vance, koju je upoznao na Yaleu, imaju troje djece - Ewana, Viveka i Mirabel.

Kao dijete indijskih imigranata koji su odrasli u San Diegu, Usha Vance ima sasvim drugačiju pozadinu od svog supruga. Također je pohađala Yale kao dodiplomski studij i magistrirala na Sveučilištu Cambridge. Nakon studija prava radila je kao službenica kod predsjednika Vrhovnog suda Johna Robertsa, a trenutno je odvjetnica.

Dugo se šuškalo o imenu Vancea kao političkog kandidata, a on je vidio priliku kada je republikanski senator iz Ohija Rob Portman odlučio da se neće kandidirati za reizbor 2022.

Kritika Trumpa pokazala se kao ključna prepreka

Iako je njegova kampanja u početku tekla sporo, donacijom od 10 milijuna dolara s mrtve točke pokrenuo ju je Vanceov bivši šef Peter Thiel, tajkun iz Silicijske doline. No ključna prepreka koja ga je spriječila da bude izabran u sve više republikanskom Ohiju bila je činjenica da je - kritizirao Trumpa.

Ispričao se za izjave i Trumpu, uspio riješiti nesuglasice i zaraditi Trumpovu podršku, što ga je gurnulo na vrh republikanske liste i na kraju u Senat.

Vance je s vremenom postao sve važniji igrač u svijetu MAGA (Trumpov slogan Make America Great Again, op.a.) i gotovo se potpuno pridružio Trumpovom planu.

Kakvi su mu stavovi?

U Senatu je bio pouzdan glas za konzervativce. Podupirao je populističku ekonomsku politiku te je u prvi plan izbio kao jedan od najvećih kongresnih skeptika pomoći Ukrajini. S obzirom na njegov kratki mandat u domu predvođenom demokratima, prijedlozi zakona koje je sponzorirao rijetko su napredovali i češće su bili slanje poruka nego usmjereni na stvarnu promjenu politike.

Posljednjih je mjeseci Vance predstavio zakone o uskraćivanju saveznih sredstava za fakultete u kojima postoje kampovi ili prosvjedi protiv izraelskog rata u Gazi te za fakultete koji zapošljavaju imigrante bez dokumenata.

Vance je u ožujku također sponzorirao zakon kojim bi se kineska vlada isključila iz američkih tržišta kapitala ako ne slijedi zakon o međunarodnoj trgovini.

Nedavno je na Nacionalnoj konferenciji konzervativaca u govoru rekao: "Prava prijetnja američkoj demokraciji je da američki birači i dalje glasaju za manje imigracije, a naši političari nas i dalje nagrađuju s više."

Rekao je da je ideja američkog sna – "Ova vrlo osnovna ideja da biste trebali moći izgraditi dobar život za sebe i svoju obitelj u zemlji koju zovete domom" - bila "pod opsadom ljevice".

Britaniju nazvao "istinski islamističkom zemljom s nuklearnom bombom"

I rekao je da američka umiješanost u Ukrajinu nema "nikakav očit zaključak ili čak cilj kojem smo blizu ostvarenja".

Također je na konferenciji rekao da Ujedinjenom Kraljevstvu "ne ide tako dobro" zbog imigracije i ustvrdio da je pod laburističkom vladom zemlja postala "prva istinski islamistička zemlja" s nuklearnom bombom.

Vance, koji je kršten kao katolik 2019., u prošlosti je izrazio podršku zabrani abortusa u cijeloj zemlji nakon 15 tjedana. No, nedavno je podržao Trumpovo stajalište da o tome odlučuju države.

Kada je njegov komentar o Hitleru prvi put objavljen 2022., njegov glasnogovornik ga nije osporio, ali je rekao da više ne predstavlja njegova stajališta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.