Trumpov odlazak je i kraj sna o globalnom desničarskom križarskom pohodu

Foto: EPA/Index

KAD je 2016. u Americi na predsjedničkim izborima dobio Donald Trump, a pola godine ranije u Velikoj Britaniji na referendumu izglasan Brexit, mnogi su to vidjeli kao početak velikog populističkog vala koji će transformirati zapadni svijet. 

Izborni uspjesi koje su nacionalisti, populisti i "suverenisti" u međuvremenu ostvarili diljem Europe, ali i ostatka svijeta činili su se kao potvrda tog trenda. Trumpov bivši glavni strateg Steve Bannon krenuo je, nakon što je otišao iz Bijele kuće 2017., u veliku kampanju za formiranje "globalnog populističkog pokreta".

U svojoj turneji Europom Bannon je bodrio i pokušavao mobilizirati i povezati desno-populističke stranke u Francuskoj (Nacionalni skup, bivša Nacionalna fronta Marine Le Pen), Mađarskoj (Fidesz Viktora Orbana), Italiji (Liga, bivša Sjeverna liga Mattea Salvinija), Njemačkoj (Alternativa za Njemačku), Poljskoj, (Pravo i pravda Jarosława Kaczyńskog), Švedskoj (Švedski demokrati Jimmieja Åkessona), Nizozemskoj (Stranka za slobodu Geerta Wildersa), Austriji (Slobodarska stranka Norberta Hofera), Velikoj Britaniji (Stranka za neovisnost UK-a) i drugim zemljama.

>>Je li ovo godina u kojoj će desnica potpuno zavladati Europom?

Steve Bannon pokušavao ujediniti europsku desnicu, Trump potkopavao EU

U tu je svrhu Bannon osnovao i Pokret, desničarsku organizaciju koju je opisao kao protutežu Zakladi otvorenog društva Georgea Sorosa. Bannon je najavljivao nacionalističku transformaciju Europe, a opravdano se sumnjalo i da Trump ima cilj izazvati raspad Europske unije. Trump i njegov državni tajnik su uporno šikanirali "staru", odnosno zapadnu Europu, predvođenu njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj je Trump zamjerao primanje više od milijun izbjeglica 2015., i Emmanuelom Macronom, čija je pobjeda nad krajnjom desničarkom Marine Le Pen zaustavila nadiranje populizma.

>>Bivši Trumpov savjetnik: Populističke stranke će preuzeti EU

Umjesto toga, favorizirali su "novu" ili istočnu Europu, predvođenu poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i njegovim zamjenikom Kaczyńskim te mađarskim predsjednikom Orbanom. Trump je kritizirao i EU kao ekonomskog "neprijatelja" SAD-a u rangu s Kinom, ali i NATO kao skupinu država koje ne plaćaju svoje "obaveze" SAD-u. Europa se tako našla na paralelnom udaru Washingtona i Moskve. 

>>Kreće li Trump u rušenje Europske unije?

Merkel: Mi Europljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke

"Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas... Mi Europljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke", izjava je Angele Merkel iz 2017. koja je posebno obilježila ovo turbulentno razdoblje. Dvije godine kasnije, upozorila je lidere drugih demokratskih zemalja da se svjetski poredak "raspao u milijun sićušnih komadića".

Koliko je Trump preokrenuo tradicionalne odnose Europe i Amerike, ali i tradicionalne političke i diplomatske norme, možda najbolje svjedoči činjenica da je za veleposlanika u Njemačkoj postavio lojalista i desničarskog ideologa Richarda Grenella koji je otvoreno rekao da kao veleposlanik "apsolutno želi osnažiti konzervativne snage u Europi i njihove vođe", što je izazvalo skandal u Njemačkoj i pozive na njegovo izbacivanje iz zemlje. 

A onda je Trump početkom ovog mjeseca izgubio izbore. Iako i dalje odbija to priznati, njegov je poraz došao kao hladan tuš populističkim liderima, od Orbana i Le Pen do brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, kojeg su nazvali "tropskim Trumpom" ili premijerom susjedne Slovenije Janezom Janšom, desničarem starog antikomunističkog kova koji se prilagodio novim "suverenističkim" trendovima. 

Janša čestitao Trumpu na imaginarnoj pobjedi dan nakon izbora 

Janša se, podsjetimo, dan poslije američkih izbora pridružio u širenju neosnovanih teorija koje promiču Trump i njegovi saveznici i pristaše, a prema kojima je demokrat Joe Biden dobio zahvaljujući najvećoj izbornoj prevari u američkoj povijesti. 

>>Janša čestitao Trumpu

Janša je Trumpu čestitao na imaginarnoj pobjedi koju je američki predsjednik proglasio dok se milijuni dopisnih glasova još nisu prebrojili.

"Prilično je jasno da je američki narod izabrao Donalda Trumpa i Mikea Pencea za još četiri godine. Što više mainstream mediji odgađaju i negiraju činjenice, veća će biti konačna pobjeda za predsjednika. Čestitke Republikanskoj stranci za jake rezultate širom SAD-a", napisao je, na engleskom jeziku, na Twitteru slovenski premijer, uz prijevremene rezultate kojima je sugerirao da je došlo do krađe. 

Na kritike oporbe da je napravio "diplomatsku katastrofu" za Sloveniju, Janša je odgovorio da "treba razmišljati vlastitom glavom" te da će budućem predsjedniku SAD-a čestitati tek kad rezultat izbora bude konačan i služben. 

Kraj Bolsonarove "megalomanske maštarije" o globalnom desničarskom križarskom pohodu

Ni Bolsonaro, ekstremni desničar i umirovljeni vojni časnik koji je na vlast u Brazilu došao dvije godine nakon Trumpa, još uvijek nije priznao Bidenovu pobjedu niti mu je čestitao.

"On se zaista kladio na Trumpovu pobjedu... Bolsonaro zna da dio njegovog projekta ovisi o Trumpu", komentirao je za Guardian politolog iz Zaklade Getulio Vargas u Brazilu, Guilherme Casarões. Bolsonaro se navodno, na vijest da je Biden pobijedio, našalio da nema izbora nego da svog vanjskopolitičkog gurua i Trumpovog obožavatelja Felipea Martensa sad baci kroz prozor predsjedničke palače.

>>Trump nakon izbora pretvara Ameriku u banana-državu

No Trumpov poraz donosi i kraj Bolsonarove "megalomanske maštarije" o predvođenju globalnog desničarskog križarskog pohoda, objasnila je brazilska politička komentatorica Eliane Cantanhêde. 

"Bez Trumpa, tko će to voditi? Brazil, Poljska i Mađarska? Zabava je gotova... Nitko to ionako nije shvaćao ozbiljno, ali sad, bez Trumpa, samo će im se smijati", zaključila je Cantanhêde .

I Orban je bezuvjetno podupirao Trumpa prije izbora, uzvraćajući mu za uslugu kad ga je Trump pozvao u Bijelu kuću prošle godine i nahvalio ga, unatoč - ili baš zahvaljujući - Orbanovoj euroskeptičnoj i proruskoj politici, propagandnoj kampanji protiv Bruxellesa i Georgea Sorosa, potkopavanju neovisnog pravosuđa, medija, civilnog društva i ekonomije i nametanju modela "iliberalne demokracije", kako ju je sam nazvao.

>>Trumpovo ulizivanje Orbanu opasno je i za Ameriku i za Europu

Orban podupirao Trumpa, ipak čestitao Bidenu

"Uvjeren sam da je predsjednik Trump spasio konzervativnu Ameriku i postao jedan od najvećih američkih predsjednika. Želim njemu i nama potpuni uspjeh na izborima", dodvoravao se Orban Trumpu prije izbora. Dodao je da ga podržava i zbog toga što je Mađarska umorna od lekcija koje su joj davali američki demokrati poput bivšeg predsjednika Baracka Obame i potpredsjednika Bidena.

"Sumnjam da većina krajnje desnih lidera misli da će Trumpov poraz loše utjecati na njihove izborne izglede. A neće ni zaista promijeniti njihov pristup Bijeloj kući koji je i pod Trumpom bio ograničen. Ono zbog čega oni najviše brinu je ono što Orban zove 'liberalni imperijalizam' - to da SAD opet kritizira njihovu demokratsku eroziju i kršenje ljudskih prava diljem svijeta", konstatirao je za Guardian profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Georgiji, Cas Mudde. 

Ipak, i Orban je na kraju čestitao Bidenu na pobjedi pet dana nakon izbora. 

"Dopustite da vam čestitam na uspješnoj predsjedničkoj kampanji. Želim vam dobro zdravlje i nastavak uspjeha u ispunjavanju vaših dužnosti", stoji u Orbanovoj čestitki.

Zanimljivo je da ni Le Pen, koja je jednom opisala Trumpa kao čovjeka "na čijoj strani je povijest", i Salvini, koji je nedavno pozirao s maskom s natpisom "Trump 2020", nisu još čestitali Bidenu - ali se nisu ni pridružili širenju Trumpovih teorija zavjere o izbornoj prevari. 

"Ja sam među onima koji neće čestitati budućem predsjedniku SAD-a jer smatram da igra nije gotova dok ne odemo u produžetke", slikovito se izrazila Le Pen tjedan dana nakon američkih izbora.

Čini se da će europski populistički lideri ipak, jedan za drugim, prihvatiti realnost u kojoj je Biden novi predsjednik, a SAD više nije predvodnik velikog nacionalističkog vala. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.