Trump nije uspio skupiti ni 1 posto sredstava za izgradnju zida na granici s Meksikom

Foto: Getty images

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump od početka svoje predsjedničke kampanje obećava izgradnju zida na granici s Meksikom. Kada je došao na mjesto predsjednika najavio je kako izgradnja kreće odmah, ali to je bilo u vrijeme kada je još vjerovao da će sporni zid Meksiko stvarno platiti.

U međuvremenu je predsjednik Nieto rekao kako on i njegova zemlja neće platiti nikakav zid, a Trump je morao početi smišljati novi plan za financiranje zida.

Financijska blokada izgradnje


Ideja je bilo nekoliko, od povećanja carine na uvoz iz Meksika do toga da će svako domaćinstvo morati platiti svoj dio za izgradnju zida. Posljednja tvrdnja Donalda Trumpa vezano uz zid bila je kako će se zid financirati iz postojećih sredstava i resursa.

Čini se kako ništa od toga još uvijek nije upalilo, a izgradnja zida je naišla na financijsku blokadu, što potvrđuje i Reuters koji je dobio na uvid dokumente vezane za izgradnju zida.

Postojeća sredstva i resursi su trebala biti preuzeta iz ministarstva domovinske sigurnosti, ali su oni pronašli samo 20 milijuna dolara koji se mogu preusmjeriti na izgradnju zida, što je vidljivo iz dokumenta koji je su pripremili i podijelili osoblju kongresa prošlog tjedna.

Kako piše Independent, prema navedenom dokumentu, iznos koji se može dobiti je dovoljan samo za nacrte nekoliko prototipa zida, ali nema govora o izgradnji zida. Prema tome, ako Trump želi nastaviti s izgradnjom zida, morat će uvjeriti Kongres da mu pripremi potrebna sredstva.

Treba mu 21 milijarda, a ima samo 20 milijuna

Prema izvješću koje je Reuters objavio ranije, Trumpu je potrebna 21.6 milijarda dolara kako bi duž cijele granice s Meksikom podigao barijeru u obliku zida i žice, a zasada ima samo 20 milijuna.


Trump je najavio kako će tražiti novac od Kongresa ali i kako će tražiti Meksiko da kasnije isplati novac SAD-u iako je vlada Meksika to već nekoliko puta odbila.

Građevinske tvrtke još uvijek ne mogu ponuditi svoj prototip zida, ali se već 265 tvrtki prijavilo kao zainteresirane strane na vladinom sajtu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.