Žena u SAD-u dobila tuberkulozu, odbila se liječiti. Sada joj prijeti zatvor

Foto: NIAID

ŽENA iz SAD-a kojoj je dijagnosticirana visoko zarazna bakterijska infekcija tuberkulozom optužena je za građanski neposluh nakon što se odbila liječiti. Odjel za zdravstvo okruga Tacoma-Pierce u Washingtonu izdalo je priopćenje u kojem navodi kako je izdan nalog za uhićenje neimenovane 42-godišnje žene. Zdravstvene vlasti je nakon uhićenja namjeravaju prevesti u "posebnu ustanovu zatvora okruga Pierce kako bi je izolirali, testirali i liječili".  

"U svakom slučaju kao što je ovaj, stalno balansiramo između rizika za javnost i građanske slobode pacijenta. Uvijek se nadamo da će pacijent sam odlučiti dobrovoljno se pridržavati uputa liječnika. Nalog za uhićenje je posljednje sredstvo", rekao je glasnogovornik odjela za zdravstvo Nigel Turner. 

2021. je diljem svijeta od tuberkuloze umrlo 1.6 milijuna ljudi 

Nalog je izdat nakon što su zdravstvene vlasti godinu dana surađivale s obitelji i zajednicom pacijentice kako bi je potaknuli da pije lijekove. No, 42-godišnjakinja je odbijala tretman. Nakon 16. odlaska na sud, dobila je tri mogućnosti: uzimati lijekove, ostati kod kuće ili ići u zatvor. 

Koliko god da nekima ovakav potez djeluje ekstremno, treba uzeti u obzir da je tuberkuloza ozbiljna prijetnja javnom zdravlju. Zahvaljujući pažljivom praćenju broja slučajeva, testiranju i liječenju, ova bolest je sada u SAD-u relativno rijetka, piše Science Alert

No, njome se diljem svijeta i dalje inficira više od 10 milijuna ljudi svake godine. U 2021. je zabilježeno 1.6 milijuna smrtnih slučajeva od tuberkuloze te je ona i dalje 13. vodeći uzrok smrti na svijetu.  

"Liječenje tuberkuloze provodi se u trajanju od najmanje 6 mjeseci" 

Tuberkuloza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Infekcija se širi s oboljele na zdravu osobu zrakom, odnosno kapljičnim putem. Bakterije se nalaze u sitnim kapljicama koje nastaju kao aerosol prilikom kašljanja, kihanja ili govora zaražene osobe.  

"Plućna tuberkuloza i tuberkuloza grkljana su zarazne i mogu se širiti na druge ljude. Za širenje zaraze su pogodne osobe koje su duže (svakodnevno) i u bliskom kontaktu sa TBC aktivnim bolesnikom (prvenstveno članovi obitelji, prijatelji, radne kolege, osobe u prenapučenom smještaju i sl.)", navodi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

"Ostali oblici tuberkuloze (izvanplućni) obično nisu zarazni za okolinu, iako mokraća i ostale izlučevine teoretski mogu biti izvor zaraze, ali zbog toga što sadrže relativno mali broj bakterija, rijetko mogu izazvati bolest", dodaje Zavod. 

"Liječenje tuberkuloze provodi se u trajanju od najmanje 6 mjeseci prema DOTS programu. Liječenje započinje na bolničkom izolacijskom odjelu i traje sve dok se u iskašljaju izlučuju bacili tuberkuloze, a nakon otpusta iz bolnice potrebno je redovito uzimanje lijekova i redoviti termini pregleda", piše Zavod. 

"Neadekvatno i nedovoljno dugo liječenje tuberkuloze može uzrokovati sojeve tuberkuloze rezistentne (otporne) na terapiju (MDR TB i XDR TB) čije je liječenje dugotrajnije i zahtijeva veća financijska sredstva", dodaje. 

Nije poznato zašto je žena odbila liječenje 

Za sada nije poznato zašto je žena iz Tacome odbila liječenje. Američko ministarstvo zdravstva tvrdi da je, unatoč tome što je započela višemjesečno liječenje, odbila provesti tretman do kraja. Simptomi aktivne tuberkuloze mogu nestati u roku od nekoliko tjedana nakon početka terapije, zbog čega neki misle da više nisu u opasnosti.  

Ovo je treći put u posljednjih dvadeset godina da su zdravstvene vlasti okruga Tacoma-Pierce u SAD-u zatražile tako ekstremnu mjeru kako bi natjerale pacijenta da se pridržava propisanog tretmana za liječenje ove bolesti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.