Tisuće Europljana bježe iz popularne turističke destinacije, ova zemlja sprema se za krvavi rat

Screenshot: Youtube

NAKON što su propali posljednji diplomatski pokušaji da se predsjednika Gambije Jahya Jammeha privoli da prizna izborni poraz i odstupi, vojska Senegala najavila je da će prijeći granicu i intervenirati.

Pukovnik Abdou Ndiaye poručio je da će vojska ući u Gambiju ako Jammeh ne pristane na mirni prijenos vlasti do roka koji istječe u ponoć. "Spremni smo. Ako se političko rješenje ne pronađe, mi ćemo se uključiti."

Regionalnu snagu koja se sprema na invaziju čine vojnici iz Senegala, Gane, Toga, Malija i Nigerije, pod patronatom Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), koja je pozvala Jammeha da odstupi.

Predsjednik ne želi priznati izborni poraz

Jammeh, koji vlada Gambijom već 22 godine, prvo je nakon izbora u prosincu čestitao oporbenom kandidatu Adami Burrowu na pobjedi. No uskoro nakon toga, predomislio se i objavio da neće odstupiti s funkcije, pokušavajući iskoristiti parlamentarne i sudske procedure kako bi produžio svoju vlast.

Većina ministara Jammehove vlade već je dala ostavku i napustila zemlju. U posljednjem diplomatskom pokušaju razrješenja političke krize, predsjednik Mauritanije Mohamed Abdul Aziz doletio je u Gambiju, ali nije uspio nagovoriti Jammeha da odstupi i napusti zemlju.

Zapovjednik gambijske vojske Ousman Badjie izjavio je da njegove snage neće pružati otpor regionalnim snagama u slučaju invazije: "Neću umiješati svoje vojnike u glupu borbu. Volim svoje ljude. Ako oni dođu, mi ćemo biti ovako", rekao je Badjie novinarima, podižući ruke u znak predaje.

Hitna evakuacija britanskih turista

U zračnoj luci Banjul situacija je kaotična. Nakon što je predsjednik Jammeh proglasio izvanredno stanje u utorak, britanski Foreign Office izdao je upute svojim građanima da izbjegavaju sav put u Gambiju koji nije neophodan, na što su turističke agencije odlučile evakuirati svoje mušterije.

Tisuće turista ukrcalo se u autobuse koji vode iz odmarališta i čekalo u redovima u zračnoj luci za prvi let iz zemlje. 1000 turista evakuirat će se odmah, a još 2500 čim dodatni letovi bude dostupni.

Gambija je popularna turistička destinacija, posebno za Britance. Kriza će vjerojatno nanijeti težak udarac za turistički sektor.

Deseci tisuća Gambijaca također su pobjegli u susjedne zemlje zbog straha od nasilja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.