Turistička zajednica Gorskog kotara objavila važnu obavijest o krpeljima

Ilustracija: Shutterstock

TURISTIČKA zajednica (TZ) Gorskog kotara priopćila je danas, nakon pojave meningoencefalitisa, da je prevencija zaraze virusom koji ugrizom može prenijeti krpelj izuzetno važna, što uključuje nošenje duge odjeće te pregled tijela nakon odlaska u prirodu.

Iz Ureda TZ-a ističu kako su se zbog pojave meningoencefalitisa u Gorskom kotaru konzultirali s epidemiologinjom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Marinkom Kovačević, koja je istaknula da je prevencija protiv ugriza krpelja važna, ali i da ne znači da svaki ugriz krpelja mora biti opasan. 

"Krpelj sam po sebi nije opasan, opasni su virusi i bakterije koje prenosi"

"Savjetovala bih da prilikom svakog boravka na otvorenom prevenirate potencijalni kontakt s krpeljima tako da odjenete prikladnu odjeću i obuću koja će zaštititi tijelo, da hodate obilježenim stazama te da odjeću ne odlažete na grmlje i travu niti da na istoj ležite. Po povratku iz parka ili šume potrebno je ukloniti odjeću, oprati je te detaljno pregledati tijelo", rekla je Kovačević. 

Preporučila je korištenje repelenata, no istaknula je da ugriz krpelja sam po sebi ne mora biti opasan. "Opasni su, naime, virusi i bakterije koje prenosi", objasnila je dodavši da se virus ne prenosi momentalno, već je potrebno da krpelj bude pričvršćen minimalno 24 sata kako bi dovoljna količina virusa ušla u organizam. 

Postoji i cijepljenje u tri faze

"Svaka zaraza virusom koji uzrokuje meningoencefalitis ne mora rezultirati oboljenjem, što uvelike ovisi i o općem imunološkom stanju organizma", pojasnila je Kovačević. 

U slučaju slabije imunološke barijere i ako se tijelo ne uspije izboriti u prvoj fazi s virusom, u drugoj fazi može doći do oboljenja. Velika većina oboljelih prolazi s blažim simptomima, stoga nema prostora za strah i paniku, napominje. 

Istaknula je i da je cijepljenje, koje se provodi u tri faze, učinkovit način sprječavanja krpeljnog meningoencefalitisa. Osvrnula se i na informaciju o rasprostranjenosti i žarištima te istaknula da su krpelji koji prenose meningoencefalitis široko rasprostranjeni u srednjoj Europi, uključujući i područje Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.