Turska i SAD dogovorili povlačenje kurdske milicije iz Sirije

Foto: Hina

TURSKA i Sjedinjene Države dogovorili su plan od tri koraka za povlačenje milicije sirijskih Kurda YPG iz grada Manbidža, izvijestila je u srijedu turska državna novinska agencija Anadolu.

Zbog razlika u stajalištima glede politika u Siriji i odluke Washingtona da preseli veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem pogoršali su se odnosi između Turske i SAD-a, dva NATO saveznika.

Turska je ljutita zbog podrške SAD-a YPG-u koji smatra terorističkom organizacijom. Ankara je zaprijetila proširiti svoju ofenzivu u sjevernoj sirijskoj regiji Afrinu dalje na istok prema Manbidžu.

>>Turska granatira Kurde na sjeveru Sirije: "Ovo je tek početak"

>>Turska je vojnim upadom kaos u Siriji napravila još većim, a SAD i Rusija to šutke gledaju. Zašto?

Na sjeveru Sirije vojno su prisutni sirijska vlada, kurdske milicije, sirijske pobunjeničke skupine, Turska i SAD.

U srijedu je Anadolu izvijestio da su Ankara i Washington postigli tehnički dogovor o planu od tri faze za povlačenje YPG-a iz Manbidža, što Turska od SAD-a već dugo traži.

Prema planu koji bi trebao biti finaliziran za posjeta turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua Washingtonu 4. lipnja, YPG će se povući iz Manbidža u roku od 30 dana nakon potpisivanja sporazuma, prenio je Anadolu pozivajući se na izvore koji su bili na sastancima na kojima su te odluke donijete.

"Turske i snage SAD-a će početi zajednički nadzor nad Manbidžem"

Turske i snage SAD-a će početi zajednički nadzor nad Manbidžem 45 dana od potpisivanja, a lokalna uprava će se sastaviti 60 dana nakon 4. lipnja, prenijela je turska agencija.

Ranije u srijedu je Cavusoglu za televiziju A Haber izjavio da bi se rokovi plana za Manbidž mogli odrediti na razgovorima s državnim tajnikom SAD-a Mikeom Pompeom u Washingtonu i da bi se plan mogao provesti prije kraja ljeta.

Lokalni dužnosnik iz Manbidža je, međutim, agenciji Reuters kasnije rekao da su Cavusogluovi navodi da će turske i američke snage privremeno nadzirati regiju "preuranjeni" i nevjerodostojni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.