Turska ne želi prekinuti pristupne pregovore s EU

Foto: Hina
 
TURSKA ne prihvaća poziv Europskog parlamenta da se prekinu pristupni pregovori s Turskom, rekao je novinarima turski ministar za EU Omer Celikte dodao da je to politička odluka koju Ankara smatra nevažećom.
 
Europski parlament je pozvao da se prekinu pristupni pregovori ako Ankara implementira ustavne reforme u obliku u kojem su odobrene na referendumu u travnju, kojima se proširuju ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana.
 
Odluka potkopava ugled turskog parlamenta
 
Glasnogovornik turskoga ministarstva vanjskih poslova Husein Muftugulu odvojeno je rekao da je odluka temeljena na pogrešnim pretpostavkama i optužbama te da potkopava ugled Europskog parlamenta. 
 
Zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su prekid pregovora za pridruživanje Turske Europskoj uniji ako u toj zemlji stupe na snagu kontroverzne ustavne promjene izglasane na referendumu u travnju. 
 
U rezoluciji o kojoj je Europski parlament raspravljao u srijedu u Strasbourgu, a usvojena je danas, stoji kako predložene ustavne promjene ne poštuju temeljne principe diobe vlasti i sustav provjera i ravnoteža, kao i da nisu u skladu s Kopenhaškim kriterijima, odnosno pravilima koje kandidati za Europsku uniju trebaju zadovoljiti žele li pristupiti.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.