Turske snage u Siriji pucale po kurdskim prosvjednicima, dvoje mrtvih

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

TURSKE snage, koje patroliraju na sjeveru Sirije u sklopu rusko-turskog dogovora o kontroli granice, pucale su danas na prosvjednike koji su protestirali u blizini kurdskog grada Kobanija koji se nalazi duž sirijsko-turske granice.

Prema informacijama britanske udruge za praćenje ljudskih prava Syrian Observatory for Human Rights, turske snage su tom prilikom ubile dvije osobe, a ranile njih sedam, javlja Reuters.

Rusko-turski sporazum

Turska vojska prošlog je mjeseca pokrenula prekograničnu ofenzivu na sjeveroistoku Sirije, preuzevši kontrolu nad 120 km graničnog područja.

Rusija i Turska sklopile su 22. listopada u Sočiju sporazum o zajedničkoj kontroli nad pograničnim područjem sjeverne Sirije i dogovorile kako će kurdske snage (YPG) držati na najmanje 30 km udaljenosti od granice.

Tursko ministarstvo obrane priopćilo je kako je danas u pograničnoj regiji održana peta zajednička patrola s Rusijom "s brigom oko sigurnosti kako civila tako i našeg vojnog osoblja usprkos provokacijama terorista".

Pucali po prosvjednicima

Prema riječima svjedoka, turske snage su prvo pucale u zrak kako bi rastjerale prosvjednike koji su ih gađali kamenjem. Kasnije su na prosvjednike bacale suzavac i pucale po njima, ranivši troje.

Naime, sirijski Kurdi prosvjedovali su tijekom turske patrole protiv spomenutog dogovora prema kojem je turskim trupama dozvoljen ulazak u pogranično područje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.