Turski ministar se sastao s Vučićem, najavio da Erdogan dolazi u Srbiju

Ilustracija: EPA

TURSKI šef diplomacije Mevlut Cavusoglu ocijenio je danas u Beogradu da je za dobre srpsko-turske odnose zaslužan "izniman politički dijalog" dužnosnika dviju zemalja i najavio da će predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan uskoro ponovno posjetiti Srbiju i regiju.

Cavusoglu je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem istaknuo želju Ankare da s Beogradom "održi najbolje odnose", ocijenivši da "Srbija igra važnu ulogu za stabilnost u regiji".

On je obećao da će Turska nastaviti podupirati dijalog Beograda i Prištine i sudjelovati u infrastrukturnim projektima te pružati pomoć u vezi s opskrbom regije plinom.

Cavusoglu je, ilustrirajući dobre odnose, istaknuo i da je Srbija "šesta zemlja s kojom Turska ima sporazum o prelasku granice uz osobnu iskaznicu".

Turske tvrtke u Srbiji zapošljavaju oko 10 tisuća ljudi

S turskim šefom diplomacije tijekom dana odvojeno su razgovarali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić te šef parlamenta u tehničkom mandatu Ivica Dačić.

U tim razgovorima istaknut je značaj investicija turskih tvrtki koje u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 10.000 domaćih radnika i sudjelovanje u različitim infrastrukturnim projektima.

U razgovoru s Vučićem naglašena je važnost gradnje autoceste Beograd-Sarajevo kao najznačajnijeg projekta koji će se realizirati uz financijsku pomoć Turske.

U oblasti energetike dominantna tema bila je izgradnja i eksploatacija Turskog toka, koji omogućuje opskrbu Srbije i regije plinom.

Srbijanski šef diplomacije Selaković ocijenio je da su odnosi Srbije i Turske danas "na povijesnom vrhuncu", poglavito u gospodarstvu.

Selaković je naglasio da je trgovinska razmjena dviju država dvije milijarde eura, dok je samo u prva četiri mjeseca ove godine dosegnula 585 milijuna eura, ocijenivši da turski investitori "ne gube interes za ulaganja u Srbiji".

Posjet turskog šefa diplomacije obilježila je i anonimna dojava o podmetnutoj bombi u ministarstvu vanjskih poslova, koja je upućena nakon završenih razgovora Selaković-Cavusoglu, pa je zgrada ministarstva nakratko evakuirana dok specijalne postrojbe MUP-a Srbije nisu konstatirale da je prijava bila lažna.

Brojne institucije, škole, trgovački centri, mediji i udruge, pa čak i uprava zoološkog vrta, u posljednja dva mjeseca zaprimili su na stotine dojava o bombama na dnevnoj razini.

Srbijanski dužnosnici to ocjenjuju "specijalnim ratom" jer se Srbija nije distancirala od Rusije niti se pridružila sankcijama EU i međunarodne zajednice Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.