Tužitelji odugovlačili s odlukom o Matijaniću. Donijeli je čim je pokrenut nadzor

Foto: Dorh, Marko Lukunić (Pixsell)

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu, nakon provedenih izvida, donijelo je odluku hoće li se pokrenuti kazneni postupak u slučaju okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića, no odluku za sada ne misle objaviti. 

>> Odvjetništvo je odavno skupilo sve dokaze, no i dalje nema odluke o smrti Matijanića

"Uvažavajući interes javnosti, ali poštujući prava oštećenika, državnoodvjetnička odluka je upućena podnositeljici kaznene prijave i roditeljima preminulog novinara te će tek, nakon što oni po zaprimanju budu upoznati s odlukom, javnost biti priopćenjem u bitnom obaviještena s državnoodvjetničkom odlukom", stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. 

Unutarnji nadzor DORH-a zbog slučaja Matijanić

Kako smo provjerili večeras, ni roditelji, a ni podnositeljica kaznene prijave, do sada nisu dobili odluku Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Bitno je naglasiti kako se danas DORH oglasio priopćenjem pod nazivom "Odgovor na upite novinara". U priopćenju se ne precizira da je riječ o slučaju Vladimira Matijanića već da je u pitanju "novinar jednog internetskog portala". 

Naglasimo kako je Index redovno slao upite u Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, a vezano za slučaj Matijanić, te smo odgovore Odvjetništva uredno i objavljivali. Prije nekoliko dana poslali smo upit da nam komentiraju kako je zbog slučaja Matijanić DORH pokrenuo unutarnji nadzor nad Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu. 

Matijanića je ubio sustav

Naime, još u svibnju ove godine u kaznenom predmetu koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja Vladimira Matijanića završen je dokazni postupak, odnosno ispitani su svi svjedoci i nabavljena su sva vještačenja. 

No od lipnja nije bila donesena odluka u postupku pa je pokrenut unutarnji nadzor. Zanimali su nas nalazi unutarnjeg nadzora, no nismo dobili odgovor. Današnje priopćenje DORH-a, podsjetimo još jednom, zove se: Odgovor na novinarske upite.  

Hrvatsko novinarsko društvo sutra će održati konferenciju za novinare ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Cehovsko udruženje novinara smatra da je Matijanića ubio sustav koji sve ovo vrijeme besramno zataškava smrt svoga građanina. 

Odavno su kod sebe imali sve dokaze i ispitali sve svjedoke

Napomenimo kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu još u studenom prošle godine imalo gotovo sve dokaze u slučaju Matijanić. Do tada su imali inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Kliničkog bolničkog centra Split, izvješće Hrvatske komore medicinskih sestara, kao i Hrvatske liječničke komore te cjelokupnu potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Zaprimili su i mišljenje sudsko-medicinskog vještačenja Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, za koje su tada procijenili da treba doradu. 

Od tog istog fakulteta u studenom je zatraženo novo multidisciplinarno medicinsko vještačenje. Ta vještačenja bila su gotova u veljači ove godine, no tada je krenula i administrativna zavrzlama između Odvjetništva u Splitu i Medicinskog fakulteta, koja je okončana u travnju ove godine. 

U lipnju ove godine u odgovoru na upit Indexa Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo je kako je prikupilo sav dokazni materijal te su najavili da se uskoro očekuje njihova odluka. Tek nakon pokretanja unutarnjeg nadzora navodno je i donesena državno odvjetnička odluka, ako je vjerovati priopćenju DORH-a. 

Vladimir Matijanić umro je u petak 5. kolovoza prošle godine u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

Četiri dana prije smrti nije imao ni adekvatan pregled niti je primljen u bolnicu

Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka tog kobnog tjedna tražio pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana ne samo da nije bio hospitaliziran nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. Primljen je na Hitnom prijemu splitske Infektologije 2. kolovoza, kamo je došao sa simptomima covida, no otpušten je kući.

Dva dana kasnije, 4. i 5. kolovoza, na dan smrti, više je puta zvao splitsku Infektologiju i medicinskim djelatnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te im je rekao da nema snage napraviti ni nekoliko koraka. "Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "pišajte u lonac pored kreveta" savjeti su koje je među ostalima dobio od splitskih medicinskih djelatnika.

Matijanić je 5. kolovoza ekipu hitne pomoći koja je došla u njegov dom na intervenciju tražio da ga hospitalizira, no ostavili su ga kod kuće. Objasnili su mu da ima "normalne simptome covida". Isti tim hitne pomoći došao je sat i pol kasnije te ga je neuspješno reanimirao i na kraju proglasio smrt.

Zdravstvena inspekcija još je u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić uz zaključak da nepravilnost nije bila ključna za smrt. "Zdravstveni sustav funkcionira", bio je glavni zaključak povjerenstva Ministarstva zdravstva, koje je postupalo nakon inspekcijskog nalaza.