Tužiteljstvo BiH sastavilo predmet protiv ratnog zločinca Kordića zbog snimke

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

TUŽITELJSTVO BiH je zbog prijave odvjetnika Mirnesa Ajanovića u proceduru uputilo prijavu protiv Darija Kordića, javlja N1 BiH. Prijava je predana postupajućem tužitelju.

"Tužiteljstvo BiH je u subotu primilo prijavu od Ajanovića Mirnesa putem elektroničke pošte. Nakon što je prijava zaprimljena, upućena je u daljnju proceduru te je proslijeđena postupajućem tužitelju putem CMS-a", rekli su iz Tužiteljstva BiH.

Ajanović je Tužiteljstvu BiH dostavilo prijavu protiv Kordića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz Članka 145a stavka (1), (3), (5) i (6) Kaznenog zakona BiH. Za to je predviđena zatvorska kazna od najmanje tri godine, piše Klix.

Prijava zbog snimke na kojoj Kordić govori da ni za čim ne žali i da bi sve ponovio

Podsjećamo, N1 je objavio snimku na kojoj Dario Kordić, osuđenik Haškog suda, odgovara na pitanje je li ono što je učinio "vrijedilo zatvora i rata". Kordić na snimci govori da ga je to pitao prijatelj sa sjevera Hrvatske.

 

"Rekao sam da bih sve ponovio, ne bih ni sekundu zamijenio. Svaka sekunda je bila vrijedna", izjavio je Kordić na snimci, dok su ljudi oko njega pjevali pjesmu Vrijedilo je Miroslava Škore. Nije poznato kada ni gdje je snimka nastala.

Kordić osuđen za pokolj u Ahmićima

Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu osudio je Kordića, ratnog zapovjednika HVO-a i potpredsjednika Herceg-Bosne, na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini za vrijeme rata u središnjoj Bosni tijekom 1993. i 1994. godine.

Jedan od zločina za koje je Kordić osuđen je pokolj u Ahmićima, gdje su pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. godine ubili 116 bošnjačkih civila, uključujući 32 žene i 11 djece. Kordić je oslobođen 2014. godine, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.