TV kalendar ni riječi o vraćanju Istre Hrvatskoj, imali prilog o ustaškom pilotu

Screenshot: HRT

NA DANAŠNJI dan 1943. godine Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) donijelo je odluku o priključenju Istre, Rijeke i okupiranih dijelova Dalmacije Hrvatskoj.

>> Na današnji dan Tito i partizani Hrvatskoj su vratili Istru i Dalmaciju

ZAVNOH je praktički bila hrvatska vlada koju su osnovali partizani za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odluke ZAVNOH-a kasnije će ući u Ustav Jugoslavije, a upravo će Ustavom iz 1974. godine Hrvatska dobiti pravnu podlogu za samostalnost.

No na HRT-ovu TV kalendaru to nisu smatrali važnim da bi spomenuli.

Možda zato što su dobar dio emisije posvetili pilotu NDH Mati Dukovcu.

On je, naime, na današnji dan 1944. dezertirao i prebjegao na sovjetsku stranu.

Dukovac je, priča dalje narator emisije, imao 44 zračne pobjede koje je uglavnom ostvario za ciljeve Adolfa Hitlera. To, doduše, nije spomenuto. No, naglašeno je da se Dukovca, o kojem govore kao o nevjerojatnom pustolovu, spominje na brojnim svjetskim listama koje sastavljaju ljudi, napomenuto je, bez ideologijske isključivosti.

Dukovac se, saznajemo dalje, priključio JNA, ali je već 1945. izbjegao iz Zadra u Italiju. Zatim se priključio Sirijskom ratnom zrakoplovstvu, a umro je u Kanadi 1990. godine.

Poslali smo upit HRT-u smatraju li priču o pilotu koji se borio za Hitlera važnijom od vraćanja ogromnih teritorija zemlje Hrvatskoj. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.