U Australiji najviše novih zaraza u godini, više od pola stanovništva u lockdownu

Ilustracija: EPA

AUSTRALIJA je u subotu potvrdila rekordan broj novih zaraza ove godine, a zarazna delta varijanta koronavirusa nastavlja se širiti u najnaseljenijim državama - Novom Južnom Walesu (NSW), Victoriji i Queenslandu. 

U te tri države živi oko 15 milijuna ljudi, oko 60 posto australskog stanovništva i nalaze se u strogom lockdownu, a Australija je potvrdila i pet smrti povezanih s covidom-19. 

NSW je potvrdio 319 novih lokalnih slučajeva koronavirusa, najviše od početka pandemije. U Sydneyju i susjednim regionalnim centrima već je šest tjedana na snazi uredba da se ostane kod kuće. 

U NSW-u je hospitalizirano 345 osoba, 56 ih je na intenzivnoj njezi, a 23 na respiratoru, objavile su državne vlasti. 

Susjedna država Victoria bilježi najveći skok zaraza u 2021. godini s 29 novih slučajeva. U Victoriji je ranije ovog tjedna stupio na snagu lockdown od tjedan dana. 

"Izlazite samo radi neophodnih poslova, kupovine, cijepljenja ili tjelovježbe"

Premijer Victorije Dan Andrews pozvao je stanovnike da poštuju pravila i izlaze iz svojih domova samo radi neophodnih poslova, kupovine, cijepljenja ili dvosatne tjelovježbe na otvorenom. 

"Ova delta varijanta se jako brzo širi", rekao je Andrews. "Nemamo dovoljno cijepljenih, završit ćemo s mlađim ljudima u bolnici, inače fit i zdravim ljudima. Naš sustav će biti opterećen ako ne stavimo ovo pod kontrolu", dodao je. 

U Queenslandu je 13 zaraženih, a samo jedan od njih pritom nije bio izoliran, što ulijeva nadu da će se ukinuti osmodnevno zatvaranje u dijelovima zemlje u nedjelju poslijepodne kako je i planirano. 

S više od 36.000 slučajeva covida-19 i 937 mrtvih, Australija je izbjegla velik broj zaraženih kao u drugim razvijenim zemljama, ali je broj cijepljenih među najnižima. U Australiji je tek 20 posto stanovnika starijih od 16 godina potpuno cijepljeno.