U Banjoj Luci proglašena epidemija ospica, od devetero oboljele djece sedmero ih je necijepljeno

Ilustracija: 123rf 

DOM zdravlja Banja Luka proglasio je danas epidemiju ospica za područje grada, piše Klix
 
Epidemija je proglašena nakon što je u dječjem domu Rada Vranešević od ospica oboljelo devetero djece, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
 
Prvo oboljelo dijete je necijepljeno
 
U priopćenju se navodi kako je prvi slučaj ospica među štićenicima doma prijavljen 24. travnja, nakon što je dijete primljeno na bolničko liječenje na Kliniku za infektivne bolesti Sveučilišnog centra Republike Srpske. 
 
"Ospice su laboratorijski potvrđene 30. travnja, pacijent je otpušten s bolničkog liječenja i sada je stabilno. Nije cijepljen protiv ospica", navodi se u priopćenju Instituta i dodaje kako je nakon prvog djeteta još osam štićenika Doma dobilo simptome ospica te da su svi oboljeli bili u bližem kontaktu s oboljelim. 
 
Šestero novooboljele djece je na bolničkom liječenju
 
"Šestero oboljelih trenutno je na bolničkom liječenju na Klinici, a još dvoje imaju blage simptome bolesti i izdvojeni su od ostalih štićenika doma u posebnoj prostoriji", priopćeno je. 
 
U Institutu navode i kako je od osmero novooboljelih šestero djece necijepljeno, dok je dvoje djece nepotpuno cijepljeno protiv ospica prije pojave simptoma bolesti. 
 
"Sva oboljela djeca su stabilno i bez komplikacija. Štićenicima doma je preporučeno da ne odlaze na nastavu u školu", naglašeno je u priopćenju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
 
U Domu provedeno cijepljenje i docjepljivanje
 
U domu Rada Vranešević su provedene protuepidemijske mjere, provjera statusa cijepljenja među djecom i zaposlenima kao i cijepljenje onih koji su bili djelomično ili potpuno necijepljeni. 
 
U priopćenju Instituta navodi se kako je ukupno od ospica oboljela 31 osoba. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.