U Beogradu se upravo održava prosvjed "Srbija bez nasilja". Pogledajte fotografije

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

NAKON dva masakra koja su potresla Srbiju u Beogradu se danas održava prosvjedni skup naziva "Srbija bez nasilja". U prvom je masakru, podsjetimo, 13-godišnji učenik u školi u Beogradu hicima iz pištolja ubio 8 svojih kolega i domara škole. U drugom je 21-godišnji Uroš B. u Mladenovcu i okolici hicima iz automatske puške ubio osmero ljudi.

Prosvjed je započeo u 18 sati. Građani i predstavnici opozicije okupili su se ispred zgrade parlamenta te će mirno šetati do vlade Srbije. Oporbeni su zastupnici razvili transparent na kojem piše "Srbija protiv nasilja", što je glavna poruka s današnjeg prosvjeda.

Neki su prosvjednici napravili transparente na kojima piše "ostAVka", gdje su istaknuta slova A i V, odnosno inicijali predsjednika Aleksandra Vučića. 

Zastupnici oporbe su na stepenice zgrade Skupštine postavili crno platno, a šetnja će ići preko Trga Nikole Pašića te ulica Kralja Milana i Kneza Miloša do zgrade vlade. Nitko iz opozicije neće govoriti na skupu, javlja Nova.rs.

Istaknuto je nekoliko zahtjeva čiji je cilj, kako se navodi, smanjenje razine nasilja u Srbiji. Prije svega od vlasti se traže smjena rukovodstva REM-a (regulatorno tijelo za medije) i Radiotelevizije Srbije te oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy, kao i zabrana tabloida koji promoviraju nasilje.