UŽIVO U Berlinu počeli masovni prosvjedi protiv korona-mjera

Foto: Epa

OČEKUJE se da će danas na desetke tisuća prosvjednika u Berlinu protestirati protiv mjera ograničenje uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Njemački pokrajinski sud dopustio je održavanje današnjih masovnih prosvjeda mada ih je nedavno grad Berlin zabranio u sklopu epidemioloških mjera.

Policija se pripremila za nasilne prosvjede, dok aktivisti koji se protive mjerama, putem društvenih mreža pozivaju pratitelje širom Europe da se okupe u Belinu. Ogorčeni zabranom za koju gradske vlasti Berlina tvrde da je uvedena jer prosvjednici nisu nosili maske i održavali distancu na prethodni manifestacijama, aktivisti su poslali gradskim vlastima tisuće prijava za prosvjed ovoga vikenda.

Očekuje se oko 22.000 ljudi

Prosvjedi se održavaju u glavnom gradu Njemačke, a očekuje se da će na njima prisustvovati 22.500 ljudi, piše DW.

Sud je obrazložio kako u prijavi organizatora nije bilo naznaka da će sudionici "namjerno zanemariti" mjere socijalnog distanciranja. Upozorio je da organizatori prosvjeda trebaju osigurati zaštitu na pozornici gdje će se održavati govori i da moraju konstantno podsjećati sudionike da se pridržavaju pravila socijalne distance.

Suci nisu naveli da sudionici prosvjeda moraju obavezno nositi zaštitne maske.

Berlinska policija se priprema za moguće sukobe

Berlinska policija je priopćila kako se priprema za moguće sukobe tijekom prosvjeda jer neki protivnici mjera ograničenja putem društvenih medija zagovaraju nasilje tijekom okupljanja.

"Ovakvo otvoreno pozivanje na nasilje nad vlastima je za nas jedna sasvim nova dimenzija," rekao je potpredsjednik berlinske policije Marco Langner na konferenciji za novinare.

Tijekom prosvjeda, na ulicama bi trebalo biti oko 3000 policajaca, a moguća je uporaba vodenih topova, rekla je policija.

Michael Ballweg iz inicijative Querdenken, jedan od organizatora, pozvao je na mirne prosvjede i rekao da "oni koji pozivaju na nasilje nisu s njima".

Ministar unutarnjih poslova za Berlin Andreas Geisel izrazio je zabrinutost da će prosvjedi kršiti propise i da će se u njih umiješati krajnje desni ekstremisti i pristaše teorije zavjere.

"Noć je uglavnom bila mirna"

U petak navečer okupilo se stotinjak pristaša inicijative "Querdenken 711" blizu Brandenburških vrata, što je bilo prijavljeno i proteklo je mirno, objavila je policija naglasivši da je opetovano pozivala sudionike da poštuju mjere fizičkog razmaka.

"Noć je uglavnom bila mirna", rekao je policijski glasnogovornik Thilo Cablitz o noći s petka na subotu.

Zapovjednica berlinske policije Barbara Slowik rekla je na konferenciji za novinare u petak da ako se subotnje demonstracije održe, policajci će ih "vrlo brzo" okončati ne budu li se poštivale mjere.

Slowik je procijenila da bi moglo sudjelovati do 30.000 ljudi, no priznala je da je teško iznositi procjene.

Pošto su u srijedu gradske vlasti zabranile prosvjede, neki su na mreži pozivali na nasilje, podsjeća agencija dpa.

Njemačka je uspješnije od mnogih europskih zemalja upravljati koronavirusom te ima nisku stopu smrtnosti.

U posljednjim tjednima povećava se broj zaraženih, kao i u većini zemalja.

Kancelarka Angela Merkel u petak je apelirala na građane da se ne opuste u borbi protiv koronavirusa.

"Ovo je ozbiljna stvar, kao što je uvijek i bila. Morate je i dalje uzimati za ozbiljno", kazala je Merkel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.