U Čakovcu 28 novih kamena spoticanja u sjećanje na žrtve Holokausta

Foto: Hina

Na šest mjesta u središtu Čakovca danas je postavljeno 28 kamena spoticanja u sjećanje na žrtve Holokausta, a riječ je o jednoj od završnih aktivnosti u sklopu međunarodnog projekta "Never Forget".

Kamen spoticanja mali je betonski blok kojem je na jednu plohu učvršćena mjedena pločica s ugraviranim imenom, prezimenom datumom rođenja osobe te datumom i mjestom njezina pogubljenja.

Do danas je u 19 država Europe, uključujući i Hrvatsku, ugrađeno oko 50.000 kamena spoticanja.

"U Međimurju je u logore bilo odvedeno oko 600 do 800 članova židovske zajednice"

Predsjednik Židovske općine u Čakovcu Andrej Pal istaknuo je da su projekt "Never Forget" proveli zajedno s partnerima iz Slovenije - Općinom Lendavom i Centrom židovske kulturne baštine Sinagoga Maribor kako bi sačuvali sjećanje na židovsku zajednicu koja je živjela u Čakovcu, a bila je čvrsto povezana sa zajednicom u Prekmurju.

"U Međimurju je u logore bilo odvedeno oko 600 do 800 članova židovske zajednice, od toga je preko 80 posto židovske zajednice bilo ubijeno", rekao je Pal.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je da županija aktivno podupire Židovsku općinu u Čakovcu te da zajedno šire poruke tolerancije, nenasilja i zajedništva.

"Samo širenjem znanja i poštovanjem ljudskosti možemo ona teška bremena prošlosti i počinjenog zla u Holokaustu širiti pozitivno stanje svijesti za buduće generacije", rekao je Posavec.

"Važno je da se sjećamo uloge i značaja te užasne tragedije..."

Voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Općine Lendave Tanja Šimonka izjavila je da projekt "Never Forget" udružuje ljude, partnere i mjesta koji oduvijek surađuju.

"Židovska zajednica je ta koja nas povezuje. Te židovske zajednice danas nema, ali je iznimno važno da se na sve moguće načine sjećamo njihove uloge i značaja, odnosno te užasne tragedije koja je označila njihov kraj", istaknula je Šimonka. Članici Židovske zajednice u Čakovcu Sonji Pekoti cijela je obitelj ubijena u Auschwitzu, osim majke.

"Sve ovo što se sada događa jako me emocionalno pogodilo te mi je teško govoriti. Moja je majka preživjela, a ja sam se rodila na isti dan kada su svi ostali ubijeni, 21. svibnja, naravno, nekoliko godina kasnije, i to je znak da život ide dalje", rekla je Pekota.

U Centru za kulturu Čakovec u 18 sati održat će se završna konferencija projekta "Never Forget" na kojoj će biti predstavljeni najvažniji rezultati njegove provedbe - izdavanje knjige "Samo broj" i istoimeni dokumentarni film o šestero Čakovčana, Međimuraca, koji su preživjeli Holokaust.

S njima je kroz vrijeme i svjedočanstva prolazila autorica knjige Mirjam Despinić-Biškup sa snimateljem filma Zoranom Frasom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.