U Dalmaciji palo do 40 cm snijega, mnoge škole zatvorene. Pogledajte slike

Snijeg u Sinju Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, Čitatelji Indexa

U DALMACIJI je sinoć napadalo dosta snijega. Počelo je sniježiti kasno poslijepodne, a nastavilo se tijekom cijele večeri. Snijega je bilo i u priobalju, ali posebno je gust bio u unutrašnjosti diljem Dalmatinske zagore. Jutros su padaline prestale.

>> Ako i kod vas pada snijeg, slobodno nam šaljite svoje fotografije i snimke na desk@index.hr ili u inbox na naše Facebook stranice.

Cijela jadranska obala jučer se, piše portal Dalmacija Danas, našla na udaru Sredozemne ciklone. Atipično za ovaj dio godine, sjeverni Jadran i sjeverna Dalmacija topliji su od srednje i južne Dalmacije. To je zato što se hladna kontinentalna zračna masa nalazi nad jugoistočnom Europom pa je zatopljenje s prednje strane nadolazeće ciklone izraženije na sjevernom nego na južnom Jadranu.


Snijega je bilo u primorskim gradovima kao što su Omiš i Split. Zabijelio je i Dubravu i Gornje Sitno. Na Zvjezdanom selu Mosor izmjerena su sinoć 2 centimetra snijega. Snijeg pada i na području Klisa i Dugopolja te u velikom dijelu Zagore. Pod tankim su pokrivačem bili Gata, Bisko i dio Cetinske krajine, a gust snijeg pada na Zelovu, Sutini i Ogorju. Snijeg pada i u Pločama. Čak ga je palo nešto i na Braču. Posebno gust snijeg padao je u Imotskom.

"Jutro zameteno snijegom od 20-25 centimetara", šalje nam čitatelj iz okoline Imotskog.

Do 40 cm snijega

Snijeg koji je padao bio je toliko gust da ga je negdje palo do 40 cm.

Voditelj Zimske službe Županijskih cesta Split Petar Vuletić je izvijestio kako je u noći s utorka na srijedu snijeg u Dalmatinskoj zagori ponegdje dostigao visinu i do 40 centimetara.

"Na uklanjanju snijega s prometnica na području Splitsko-dalmatinske županije angažirana su 32 kamiona s ralicama te sedam utovarivača i ukupno oko 140 ljudi" rekao je Vuletić za Hinu.

Po njegovim riječima, na glavnim cestovnim pravcima na području Splitsko-dalmatinske županije promet se odvija bez zastoja a tijekom dana Zimska služba Županijskih cesta Split čistit će snijeg i na cestama koje vode do udaljenijih naselja.

Imotski

U Imotskoj krajini danas neće biti nastave.

"Ovim putem obavještavamo sve učenike i djelatnike da je zbog snježnog nevremena i neprohodnosti cesta zajedničkim dogovorom ravnatelja svih 11 osnovnih škola Imotske krajine (OŠ “Josip Vergilij Perić”, Imotski; OŠ “Stjepan Radić”, Imotski; OŠ Josipa Jovića, Aržano; OŠ Ivana Gorana Kovačića, Cista Velika; OŠ “Ivan Leko”, Proložac;  OŠ Runović; OŠ S. S. Kranjčevića, Lovreć, OŠ Studenci, OŠ “Tin Ujević”, Krivodol; OŠ Zagvozd i OŠ Zmijavci) odlučeno da se danas, 9. siječnja 2019. godine, nastava neće održati.

Također nastava se neće održati ni u srednjim školama u Imotskom kao ni u Glazbenoj školi", prenosi Radio Imotski.

Dugopolje

Snijeg u Vrgorcu 

Zbog snijega koji je noćas napadao na području Vrgoračke krajine i zaobalja u Vrgorcu i područnim školama u srijedu je odgođena nastava.Srednja škola Tin Ujević, Gimnazija i Osnovna škola Vrgorac pustili su kućama malobrojne učenike koji su ipak došli na nastavu, a za sutra se čeka odluka školskog odbora, jer ceste prema područnim školama u planinskom dijelu Vrgorca nisu prohodne.

Dionicu autoceste A1 od Ploča do Zagvozda ralice čiste od jutarnjih sati i kolnik je čist, te promet teče usporeno, ali bez zastoja. Prilazna cesta od Vrgorca do ulaza na autocestu kod čvora Ravča još uvijek nije očišćena od snijega, pa se preporučuje uključivanje na autocestu kod čvora Vrgorac.

Najviše snijega, oko 30 centimetara, napadalo je između Vrgorca i Makarske, državnu cestu D-512 Makarska-Vrgorac čiste ralice županijskih cesta, no na tom području pada kiša, pa je moguće smrzavanje na tlu i poledica.

HAK na svojim službenim stranicama upozorava vozače da je na cestama oko Vrgorca: DC62 Veliki Prolog-Metković i DC512 Makarska-ŽC6199  obavezna zimska oprema, te je  zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

"Dočekalo nas je snježno jutro, ali zahvaljujući pripravnosti gradskih i županijskih službi ceste se čiste. Posebno bravo za djelatnike Gradske čistoće koji su u akciji od 5:00 čisteći ulice u samom centru grada, prilaze prema vrtiću, školama, Domu zdravlja i drugim institucijama", napisao je na svom Facebooku gradonačelnik Vrgorca i zastupnik Mosta Ante Pranić.

Što nas danas čeka?

Porast tlaka donijet će i barem djelomično razvedravanje u većini područja, piše HRT. A zatim će zapuhati sjeverni vjetar na kopnu te bura na moru, koja će najjača biti u četvrtak. Naši će krajevi sutra biti u prostranom ciklonalnom polju, pri čemu će jedno od središta ciklone biti na jugu Italije.

Sa zapada će pak prema kraju dana jačati utjecaj anticiklone. Na istoku Hrvatske sutra će tako biti promjenljivo oblačno. Povremeno u nekim krajevima treba računati na malo kiše, a uglavnom navečer i u noći i na snijeg. Vjetar će u noći i ujutro biti ponegdje umjeren zapadni i sjeverozapadni. 

Najniža jutarnja temperatura predviđa se od -2 do 1, a najviša će dnevna biti između 3 i 5 stupnjeva. Sunčanih će razdoblja biti i u zapadnijim predjelima. No i ondje je ponegdje moguće malo kiše, a kao na istoku, potkraj dana te u noći i snijega. 

Uz slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, navečer i sjeverni vjetar - temperatura zraka od jutarnjih -1 do 1 danju će porasti do vrijednosti između 4 i 6 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, samo ponegdje uz malo kiše. A u dijelu Gorskoga kotara i Like, gdje će biti oblačnije nego na moru, mjestimice i s maglom, može pasti i malo snijega. Jugozapadni i zapadni vjetar će oslabjeti i okrenuti potkraj dana na sjeveroistočni. Na Jadranu će navečer i u noći jačati bura.

Okreće na buru u Dalmaciji

I u Dalmaciji će također potkraj srijede okrenuti na buru. A u prvome dijelu dana još će ponegdje puhati jugo, zatim sjeverozapadnjak i sjeverac. More većinom malo, ponegdje umjereno valovito. Pritom će prijepodne biti dosta oblaka uz mjestimice malo kiše, a uglavnom u Zagori i snijega. Najviša temperatura od 5 do 9 stupnjeva, koliko se predviđa i na krajnjem jugu Hrvatske. Ondje će prvi dio srijede obilježiti oblaci i mjestimične oborine - osim kiše, treba računati i na susnježicu i snijeg, poglavito u Konavlima, u dolini Neretve te u višim predjelima na Pelješcu. Nakon juga zapuhat će sjeverozapadnjak i sjeverac, a navečer i u noći bura. 

U četvrtak ponovno oblačno s povremenim snijegom, uglavnom slabim, samo ponegdje uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Zapuhat će sjeverni vjetar, kojega će biti i u manje oblačni petak kada je malo snijega moguće još većinom u gorju. U subotu je izgledan porast dnevne temperature uz jugozapadni vjetar. 

Na Jadranu se malo kiše, ali mjestimice i snijega, predviđa prekosutra još na jugu, a snijega nošenog burom može biti i podno Velebita. Bura koja će zapuhati potkraj srijede - u četvrtak će jačati, a u drugome dijelu petka slabjeti. Dnevna temperatura zraka neće se previše promijeniti, a pojedina jutra opet bi mogla donijeti negativne temperaturne vrijednosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.