U doba pandemije zlostavljane žene koriste šifre u ljekarnama za prijavu partnera

Ilustracija: Davor Puklavec/Pixell

OVE nedjelje u francuskom gradu Nantesu žena je ušla u ljekarnu, jedno od rijetkih mjesta koja su još uvijek otvorena nakon što je država uvela stroge mjere zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Zlostavljane žene ostaju same sa zlostavljačima u kući

No žena nije došla po lijek, već kazati ljekarnici kako je njen partner zlostavlja, javlja CNN. Nedugo potom ženinog partnera uhitila je policija. Zbog pandemije koronavirusa većina zemlja je poduzela stroge mjere kojima nastoji postići fizičku udaljenost, a ljude zadržati kod kuće. Te mjere dovele su do toga da su se zlostavljane žene našle same na duže vrijeme sa svojim partnerima zatvorene u kući. Neke od njih ne mogu, a neke se boje pozvati policiju. 

Francuska i Španjolska omogućile prijavu zlostavljača u ljekarni

Tako je Francuska, po uzoru na Španjolsku, počela kampanju u kojoj poručuje žrtvama nasilja da se jave ljekarnama. Ako ne mogu otvoreno govoriti u ljekarni, trebaju samo ljekarnicima iza pulta kazati šifru “maska 19”.

Žena iz Nantesa prva je žrtva koja je tako potražila pomoć, rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva za jednakost.

Emocionalno stresne situacije dovode do porasta nasilja u obitelji

Kako mjere izolacije u Europi postaju sve strože, nevladine organizacije i policija upozoravaju na potencijalni rast obiteljskog nasilja. Zatvorene same u domovima sa svojim zlostavljačima žrtve postaju još ranjivije jer nemaju gdje pobjeći. Osim toga, brojne studije pokazuju kako emocionalno stresne situacije mogu dovesti do porasta agresivnog ponašanja kod kuće. Porast obiteljskog nasilja zabilježen je i tijekom ekonomske krize 2008. godine.

Francuska vlada otvorila "pop-up" savjetovališta za žene u supermarketima

Christophe Castaner, francuski ministar unutarnjih poslova, rekao je kako su se policijske intervencije zbog obiteljskog nasilja od uvođenja mjera zatvaranja javnih institucija i prostora povećale za 36 posto. Vlada je stoga objavila kako će platiti 20.000 noćenja u hotelskim sobama za žrtve nasilja te su otvorili “pop-up” savjetovališta u supermarketima.

A i iz drugih europskih zemalja dolaze zabrinjavajući izvještaji.

U Italiji novac za borbu protiv nasilja preusmjeren na rješavanje krize zbog koronavirusa

“Rodno nasilje postoji oduvijek, no kriza ga čini još gorim”, rekla je Simona Ammerata, koja radi u skloništu za žene u Rimu. Jedna mlada žena koja ih je kontaktirala rekla je da je njen dugogodišnji partner koji je uvijek bio ljubomoran i zlostavljao je tijekom pandemije postao još gori. Zamolila ga je da ode, ali ne želi. Ona sada nema gdje. 

Pandemija koronavirusa preopteretila je talijanski zdravstveni sustav i lokalne vlasti prisiljene su preusmjeriti svoja sredstva za sprječavanje širenja covida-19.

“Sudski postupci su se također usporili jer većina ljudi radi od kuće. Postoji bojazan da se mjere za zaštitu žena neće primijeniti na vrijeme”, rekla je Ammerata. 

Vlada u Australiji osigurala dodatnih 90 milijuna dolara za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja tijekom pandemije koronavirusa

A problem nije ograničen na Europu. Vlada u Australiji objavila je kako su primijetili da je na Googleu došlo do porasta od 75 posto u pretraživanju pojmova vezanih za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja u odnosu na protekli pet godina. A vlada je osigurala dodatnih 90 milijuna dolara za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja uslijed pandemije koronavirusa.

Žene diljem svijeta suočavaju se sa sličnim problemima. Ammerata kaže kako im se žene javljaju dok idu na kratko u trgovinu ili šalju poruke dok se tuširaju.

“U normalnim situacijama bijeg iz doma od zlostavljača je uvijek težak. Danas je učetverostručen, jer zbog vladinih naputaka žrtva ne može otići kod prijatelja ili obitelji. Odlazak tim ženama je danas teži nego ikada”, rekla je Ammerata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.