U Drini kod Višegrada u BiH pronađeni kosturi austrougarskih vojnika

U KORITU rijeke Drine, nizvodno od Višegrada u susjednoj BiH, otkriveni su kosturi austrougarskih vojnika iz Prvog svjetskog rata.

Kako prenosi sarajevski Dnevni avaz, ostaci tijela su otkriveni nedavno, nakon što su na prostoru akumulacijskog jezera hidroelektrane Bajina Bašta vršena iskapanja 60-ak tijela osoba za koje se pretpostavlja da su ubijena početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Tada su kod sela Mišići istražitelji otkrili i šest kostura pokopanih u grobovima za koje se u početku mislilo da pripadaju njemačkim vojnicima iz vremena Drugog svjetskog rata.

No kada su posmrtni ostaci podignuti, pod njima je pronađeno nekoliko komada metalnog novca, odlikovanja s likom cara Franje Josipa, duhanska lula i municija, iz čega je zaključeno da ostaci pripadaju austrougarskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata. Direktor Instituta za nestala lica BiH Amor Mašević izjavio je da će dio nekompletnih posmrtnih ostataka, koji su pronađeni u koritu rijeke Drine, biti upućeni u Visoko, gdje će biti obavljena obdukcija, DNK analiza i identifikacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.