U dva grada srušeni povijesni temperaturni rekordi. Diljem zemlje stiže promjena

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

DANAS i veći dio sljedećega tjedna diljem Hrvatske najviša dnevna temperatura zraka bit će niža nego jučer.

Jučer je na meteorološkoj postaji Rab izmjereno čak 39.5°C, a Zadar Puntamika 39.0°C - što je rekord u znanoj povijesti službenih mjerenja koja je na tim meteorološkim postajama DHMZ-a počela 1978., odnosno 1961. godine, pišu za HRT Dragoslav Dragojlović i Zoran Vakula.

Dolazit će nam malo hladniji zrak. Sjeverni i sjeveroistočni vjetar u kopnenom području će i dalje povremeno biti i jak, a bura na Jadranu mjestimice na udare i olujna, i to ne samo podno Velebita.

Atmosfera će biti znatno nestabilnija nego prošlih dana pa će povremeno biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i u obliku olujnih nevremena, i to uglavnom u unutrašnjosti, ali se ne smiju isključiti ni na Jadranu. 

Danas većinom manje toplo, ponegdje uz pljuskove, jaku buru

Danas na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Uz umjerenu naoblaku, mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20°C, a dnevna između 29 i 32°C.

Manje vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mogući su pljuskovi i grmljavina. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorskim krajevima djelomice sunčano, samo je ponegdje moguć kratkotrajan pljusak. U noći i ujutro puhat će jaka, podno Velebita i olujna bura, koja će tijekom dana malo oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16°C, uz obalu između 22 i 26°C. Dnevna od 25 do 27°C, na moru između 31 i 33°C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, a u njezinoj unutrašnjosti, uz umjeren razvoj oblaka, može biti lokalnih pljuskova. Puhat će povremeno umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 23°C, uz obalu između 25 i 29°C, a dnevna od 33 do 37°C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, gdje će biti obilje sunčana vremena. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni.

U novom tjednu manje toplo, ponegdje uz pljuskove, buru

Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito u ponedjeljak, a u utorak uglavnom na istoku. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu i dalje pretežno sunčano i vruće, ali ne i potpuno stabilno. Ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova, ponajprije na južnom dijelu. Puhat će umjerena i jaka, u utorak na sjevernom dijelu i olujna bura, a na južnom većinom umjeren sjeverozapadnjak.