U Europi i SAD-u rekordni brojevi zaraženih. Stručnjaci: Siječanj će biti jako težak

U SAD-u je jučer zabilježen sedmodnevni prosjek od 254.496 novih slučajeva zaraze covidom-19, što je nadmašilo prethodni rekord od 11. siječnja, kada je bilo oko 251.989 dnevnih infekcija.

Stručnjaci predviđaju da će početak 2022. biti vrlo težak za mnoge zemlje zbog širenja varijante omikron.

"Siječanj će biti jako, jako težak mjesec. Trebamo se pripremiti za mjesec u kojem će biti jako puno zaraženih", rekao je liječnik Ashish Jha, dekan Škole za javno zdravstvo Sveučilišta Brown.

Medicinski analitičar za CNN, liječnik Jonathan Reiner, kazao je u nedjelju kako bi u SAD-u kroz tjedan do 10 dana moglo biti "pola milijuna novih slučajeva dnevno".

Rekordan broj umrlih u Poljskoj

O rekordnim brojevima dnevnih infekcija covidom-19 izvijestile su i Francuska, Italija, Grčka, Portugal te Engleska, no vlasti navode da bi ove visoke brojke mogle biti posljedica kasnije predaje podataka zbog božićnih blagdana.

Prema jučerašnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj novih infekcija covidom porastao je za 57 posto u Europi i 30 posto u Americi.

U Poljskoj su danas zabilježena Poljska 794 smrtna slučaja od covida-19, što je najveći broj umrlih unutar 24 sata u četvrtom valu pandemije.

Najveći broj novozaraženih u Francuskoj od početka pandemije

Francuska je pak jučer izvijestila o 179.807 novih infekcija, što je najveći broj novih dnevnih slučajeva zaraze u Europi od početka pandemije. Ministar zdravstva Olivier Veran je upozorio da bi Francuska početkom siječnja mogla imati čak 250.000 novih infekcija dnevno.

I u drugim europskim zemljama su jučer zabilježeni rekordni brojevi novozaraženih, piše BBC.

Tako je u Italiji bilo više od 78.000 novih slučajeva, što je najveći broj od početka pandemije.

U Portugalu je također bio rekordan broj novozaraženih - 17.172 nova slučaja., a grčki ministar zdravstva, Thanos Plevris, izvijestio o 21.657 novih infekcija covidom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.